Kadın Sağlığı ve Hormonlar

Kadın Sağlığı konusunda yaptırdığınız/yaptıracağınız testlerle ilgili detaylı bilgileri ve sonuçlarınızın genel yorumlarını bu sayfada bulabilirsiniz.

Perimenopoz Nedir?

Genellikle menopoza geçiş olarak adlandırılan perimenopoz, bir kadının yaşamında hormon seviyelerinin dalgalanmasıyla karakterize bir dönemdir. Menopoza giden yolun ilk başlangıç aşamasıdır. Menopoza yakın dönem anlamına gelir.

Premenopoz ile perimenopoz aynı şey değildir. Premenopoz dönem kadının doğurganlık yıllarıdır, perimenopozdan önceki dönemdir. Adet gören kadınların menopoza yaklaşırken yaşadıkları fizyolojik aşamaya perimenapoz denir. Bu dönemde hormonal değişiklikler nedeniyle normal adet görme düzeninden düzensiz adet görme aşamasına geçilir ve sonunda bir yıl boyunca adet görülmemesiyle birlikte perimenopoz sona erer.

Perimenopoz Paneli Nedir?

Perimenopoz Paneli ile kandaki FSH, östradiol, LH ve TSH seviyelerini değerlendirerek bir kadının perimenopoz evresine girip girmediğini veya bu evrede olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Bu değerlendirme, negatif gebelik testlerinin yanı sıra düzensiz adet döngüleri yaşayan bireyler için özellikle değerlidir ve hem bu dönemdeki kadınlar hem de bu süreci yönetecek hekimlere semptomları yönetmek için uygun adımları belirlemede yardımcı olur.

Perimenopoz Panelinde değerlendirilen testler:

  • Folikül Uyarıcı Hormon (FSH)
  • Estradiol
  • Luteinizan Hormon (LH)
  • Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH)


Örnek Türü ve Hazırlık:
Premenopoz Paneli, yukarıda belirtilen hormon seviyeleri için analiz edilecek bir kan örneği gerektirir. Doğru sonuçlar elde etmek için, halen adet döngüsü yaşayan bireylerin numune alımını belirli döngü günlerinde (1. gün adetin ilk günü olmak üzere 2, 3 veya 4) planlamaları tavsiye edilir. Bununla birlikte, adet görmeyenler için özel bir hazırlık veya açlık gerekmez, herhangi bir zamanda test yapılabilir.

Perimenopoz Belirtileri Nedir?

Perimenopoz veya menopozun yaygın semptomları arasında sıcak basmaları, düzensiz adet kanamaları, uyku bozuklukları, kilo dalgalanmaları, ruh hali değişimleri, göğüslerde hassasiyet, depresyon ve baş ağrıları yer alır.

Testi Kimler Yaptırabilir?

Menopoza girdiğinden veya menopoza girmiş olduğundan şüphelenen kadınlar bu test için uygundur. üç ay üst üste adet görmeyen, döngü uzunluğu 35 günü aşan, hamile olmayan ve polikistik over sendromu (PCOS), bilateral ooferektomi (yumurtalıkların çıkartılması) olmadan histerektomi veya endometriyal ablasyon gibi girişimler geçiren kadınlar için uygundur.

Testi Kimler Yaptırmamalı?

Hormon tedavisi kullanan veya art arda 12 ay adet görmemiş olan bireylerin bu testi yaptırması önerilmez.

Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.