Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Gıda Duyarlılığı Tipleri
Kurumsal
Gıda Duyarlılığı Tipleri
Laboratuar testlerinin seçiminde gıda intoleranslarının sınıflandırılması çok önemlidir

Gıda intoleransı terimi belirli gıda maddelerinin tüketimiyle ilgili istenmeyen tüm semptom veya hastalıklar için kapsayıcı bir terimdir. Gıda alerjisiyle eş anlamlı değildir.Toksik reaksiyonların (gıda zehirlenmesi vs.) ve yapısal nedeni olan sindirim bozukluklarının (mide rezeksiyonu, divertikül, pankreatit vs.) yanı sıra, gıda intoleransı durumunda hedefe yönelik tanı amacıyla her şeyden önce immünolojik olan ve olmayan reaksiyonlar arasında bir ayırım yapılması zorunludur.

İmmünolojik olmayanlar

İmmünolojik olanlar

Enzim defektleri       
Malabsorpsiyon    
Alerjiler 
Otoimmün hastalıklar  
Yalancı alerjiler    
Laktoz intoleransı   
Fruktoz malabsorpsiyonu
Tip I (Soforttyp)
Çölyak hastalığı
Gıda katkı maddesi
Fruktoz intoleransı
Fitosterol-Rezorpsiyon
Tip IV (Spättyp)


Histamin intoleransı

Kreuzallergien (Inhalationsallergene)



İmmünolojik olmayan gıda intoleransları

Gerçekte immünolojik olmayan yolla aracılık edilen reaksiyonlar tüm gıda advers reaksiyonlarının esas çoğunluğunu oluşturmaktadır.Ya gıdada bulunan karbonhidratların yeterince sindirilemediği enzim yetersizliklerinin sonucu olarak ortaya çıkarlar ya da sebep, malabsorpsiyon denen, karbonhidratların ince bağırsakta sadece sınırlı bir ölçüde emilebildiği emilim bozukluğunda yatmaktadır. Her iki durumda da karbonhidratlar bağırsağın, ozmotik olarak aktif olacakları daha derin kısmına doğru yollarını bularak, bakteri ayrıştırmasına bağlı gaza ve ishale neden olur.İmmün sistemin bu intolerans reaksiyonlarında bir rolü yoktur. Çünkü gıdadaki tüm içerikler immün sistem tarafından tolere edilmektedir. Avrupa nüfusunda aminlerin ve karbonhidratların sindiriminde ve emiliminde en sık rastlanan bozukluklar laktoz, fruktoz ve histamin intoleranslarıdır.

İmmünolojik gıda intoleransları

İmmünolojik olayların aracılık ettiği gıda intoleranslarında, yenen yemeklerin tüm bileşenleri sindirilebilir ve organizma tarafından emilebilir ancak belirli gıda içerikleri immün sistemin aktive olmasına neden olabilir. Dolayısıyla etkilenen kişinin immün sistemi normalde zararsız olan gıda içeriklerini tolere edemez.Tetiklenen advers inflamatuvar yanıtlar, patojenlere karşı biyolojik olarak faydalı olan savunmalarda da yer alan yanıtlara benzemektedir. İmmünolojik gıda intoleransları gıda alerjileri ve çapraz reaksiyonları, otoimmün olarak indüklenen çölyak hastalığını ve gıda katkı maddelerine karşı yalancı alerjik reaksiyonları kapsamaktadır.

  1.  Laktoz intoleransı
  2.  Fruktoz intoleransı
  3.  Fruktoz Malabsorpsiyonu
  4.  Histamin İntoleransı
  5.  Çölyak Hastalığı
  6.  Tip I Alerji
  7.  Moleküler Alerji Testi
  8.  Fonksiyonel Alerji Tanısı
  9.  Küf Alerjisi
  10.  Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
  11.  Tip IV Alerji
  12.  Gıda Katkı Maddesi İntoleransları
  13.  Sızıntı Bağırsak
  14.  Bağırsak Geçirgenliği
  15.  Emilim Bozukluğu
  16.  Fitosteroller
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
83 Laboratuvar
Merkezi
4.100 Uzman Personel
94 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul444 6 522

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.