Ana Sayfa /
Alerji /
Gıda Duyarlılığı Tipleri
Gıda intoleransı terimi belirli gıda maddelerinin tüketimiyle ilgili istenmeyen tüm semptom veya hastalıklar için kapsayıcı bir terimdir. Gıda alerjisiyle eş anlamlı değildir.Toksik reaksiyonların (gıda zehirlenmesi vs.) ve yapısal nedeni olan sindirim bozukluklarının (mide rezeksiyonu, divertikül, pankreatit vs.) yanı sıra, gıda intoleransı durumunda hedefe yönelik tanı amacıyla her şeyden önce immünolojik olan ve olmayan reaksiyonlar arasında bir ayırım yapılması zorunludur.
Gerçekte immünolojik olmayan yolla aracılık edilen reaksiyonlar tüm gıda advers reaksiyonlarının esas çoğunluğunu oluşturmaktadır.Ya gıdada bulunan karbonhidratların yeterince sindirilemediği enzim yetersizliklerinin sonucu olarak ortaya çıkarlar ya da sebep, malabsorpsiyon denen, karbonhidratların ince bağırsakta sadece sınırlı bir ölçüde emilebildiği emilim bozukluğunda yatmaktadır. Her iki durumda da karbonhidratlar bağırsağın, ozmotik olarak aktif olacakları daha derin kısmına doğru yollarını bularak, bakteri ayrıştırmasına bağlı gaza ve ishale neden olur.İmmün sistemin bu intolerans reaksiyonlarında bir rolü yoktur. Çünkü gıdadaki tüm içerikler immün sistem tarafından tolere edilmektedir. Avrupa nüfusunda aminlerin ve karbonhidratların sindiriminde ve emiliminde en sık rastlanan bozukluklar laktoz, fruktoz ve histamin intoleranslarıdır.
İmmünolojik olayların aracılık ettiği gıda intoleranslarında, yenen yemeklerin tüm bileşenleri sindirilebilir ve organizma tarafından emilebilir ancak belirli gıda içerikleri immün sistemin aktive olmasına neden olabilir. Dolayısıyla etkilenen kişinin immün sistemi normalde zararsız olan gıda içeriklerini tolere edemez.Tetiklenen advers inflamatuvar yanıtlar, patojenlere karşı biyolojik olarak faydalı olan savunmalarda da yer alan yanıtlara benzemektedir. İmmünolojik gıda intoleransları gıda alerjileri ve çapraz reaksiyonları, otoimmün olarak indüklenen çölyak hastalığını ve gıda katkı maddelerine karşı yalancı alerjik reaksiyonları kapsamaktadır.
Kurumsal
Gıda Duyarlılığı Tipleri
Laboratuvar testlerinin seçiminde gıda intoleranslarının sınıflandırılması çok önemlidir
İmmünolojik olmayanlar | İmmünolojik olanlar | |||
Enzim defektleri | Malabsorpsiyon | Alerjiler | Otoimmün hastalıklar | Yalancı alerjiler |
Laktoz intoleransı | Fruktoz malabsorpsiyonu | Tip I (Ani Tip) | Çölyak hastalığı | Gıda katkı maddesi |
Fruktoz intoleransı | Fitosterol-Rezorpsiyon | Tip IV (Geç Tip) | ||
Histamin intoleransı | Çapraz Alerjiler (İnhalasyon alerjenleri) |
İmmünolojik olmayan gıda intoleransları
İmmünolojik gıda intoleransları
Tip IV Alerji
Detaylı Bilgi
Histamin İntoleransı
Detaylı Bilgi
Fruktoz İntoleransı
Detaylı Bilgi
Laktoz İntoleransı
Detaylı Bilgi
Çölyak Hastalığı
Detaylı Bilgi
Fruktoz Malabsorpsiyonu
Detaylı Bilgi
Fitosteroller
Detaylı Bilgi
Fonksiyonel Alerji Tanısı
Detaylı Bilgi
Küf Alerjisi
Detaylı Bilgi
Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
Detaylı Bilgi
Gıda Katkı Maddesi İntoleransları
Detaylı Bilgi
Aşırı Geçirgen Bağırsak ( Leaky Gut)
Detaylı Bilgi
Bağırsak Geçirgenliği
Detaylı Bilgi
Emilim Bozukluğu
Detaylı Bilgi
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test