Ana Sayfa /
Alerji /
Gıda Duyarlılığı Tipleri /
Küf Alerjisi
Küfe yönelik mevcut bir alerji varsa, küf içeren gıdaların tüketimi gıda alerjisi gibi görünen semptomlara neden olabilir.
Bazı gıdalarla ilgili, bu gıda bozulmuş gibi görünmeksizin saprofit formunda mantarlarla hafif kolonileşme ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda gıda maddesinin özellikleri (şeker içeriği, tutarlılığı, doğal mantar öldürücü içeriği) ve de nem içeriği rol oynar. Gıdanın kurutulması veya susuzlaştırılması (örneğin tütsüleme) bu sebepten ötürü önemli bir koruma biçimidir. Risk, mantar öldürücü tedavi yokluğuna bağlı olarak organik ürünlerde gerçekte artmaktadır.
Gıdalar çoğunlukla küf sporları içeriyor gibi değerlendirilmez:
Klinik semptomlara bağlı olarak (ani tip reaksiyon veya gecikmiş semptomlar), RAST (tip 1 alerji için spesifik IgE) veya LTT (tip IV alerji için spesifik T hücreleri) aracılığıyla küfe sensitizasyonu test edebiliriz.
Hasta tekrar tekrar çilek, greyfurt ve fındık yedikten sonra nefes alamama ve ağızda yanma yaşadı. IgE testi ve prik testi gıda alerjenlerine karşı normal sonuç verdi. Bu vakada, mevcut ve şimdiye kadar bilinmeyen küf sensitizasyonu olduğu için, semptomlardan gıdanın küfle kontaminasyonu sorumluydu.
LTT’de, küf antijenleri Aspergillus fumigatus ve Penicillium chrysogenuma yönelik hücresel sensitizasyon (tip IV aşırı duyarlılık) kanıtı. Test edilen diğer küflere sensitizasyon bulunmadı. LTT-pozitif alerjenlere maruziyetten kaçınılması gereklidir. Lütfen kılavuz için ekteki hasta bilgilendirmeye bakın.
Candida albicans için bulunan yüksek sensitizasyon da anormaldir. Sensitizasyonun derecesi, karşılaştırmayla paralel olarak (antijen kontrolü) test edilen immünite antijenlerinden yüksektir. Bu, bağışıklık sisteminin halihazırda Candida’ya aşırı yanıt verdiğini (Candida albicans aşırı duyarlılığı), yükselmiş bağırsak geçirgenliğini, daha nadir olarak da bir enfeksiyonun sorumlu olduğunu belirtmektedir. Değerlendirmede klinik tablo mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır; eğer mevcut ise, en önemli humoral Candida immün parametresi olarak serumda hem mannoz-bağlayıcı lektin (MBL) hem de zonulin (bozulmuş bağırsak geçirgenliği için serum belirteci) bakılmalıdır.
Serumda spesifik IgE tespiti (CAP testi aracılığıyla): Serum ekstraksiyonu için 5 ml tam kan
Hücresel tip IV sensitizasyon (LTT) tespiti: Serum ekstraksiyonu için 20 ml heparinli kan + 5 ml tam kan
Kurumsal
Küf Alerjisi
Küf alerjisi nadir vakalarda gıda alerjisi gibi görünebilir.
Bazı gıdalarla ilgili, bu gıda bozulmuş gibi görünmeksizin saprofit formunda mantarlarla hafif kolonileşme ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda gıda maddesinin özellikleri (şeker içeriği, tutarlılığı, doğal mantar öldürücü içeriği) ve de nem içeriği rol oynar. Gıdanın kurutulması veya susuzlaştırılması (örneğin tütsüleme) bu sebepten ötürü önemli bir koruma biçimidir. Risk, mantar öldürücü tedavi yokluğuna bağlı olarak organik ürünlerde gerçekte artmaktadır.
Gıdalar çoğunlukla küf sporları içeriyor gibi değerlendirilmez:
- Ekmek (Penicillium türleri, Eurotium herbariorum)
- Elma, şeftali ve diğer çekirdekli meyve (Penicillium türleri)
- Turunçgillere ait meyve, meyve suyu (Penicillium türleri)
- Peynir (Penicillium türleri, Scopulariopsis brevicaulis)
- Yer fıstığı, fındık, badem, Antep fıstığı (Aspergillus türleri)
- Kurutulmuş meyve (Aspergillus türleri)
- Kurutulmuş meyve (Aspergillus türleri)
- Greyfurt, çilek (Botrytis cinerea, Rhizopus türleri, Mucor türleri)
- Süt ürünleri (Geotrichum candidum)
- Yağ, margarin (Cladosporium herbarum)
Hasta tekrar tekrar çilek, greyfurt ve fındık yedikten sonra nefes alamama ve ağızda yanma yaşadı. IgE testi ve prik testi gıda alerjenlerine karşı normal sonuç verdi. Bu vakada, mevcut ve şimdiye kadar bilinmeyen küf sensitizasyonu olduğu için, semptomlardan gıdanın küfle kontaminasyonu sorumluydu.
Candida albicans için bulunan yüksek sensitizasyon da anormaldir. Sensitizasyonun derecesi, karşılaştırmayla paralel olarak (antijen kontrolü) test edilen immünite antijenlerinden yüksektir. Bu, bağışıklık sisteminin halihazırda Candida’ya aşırı yanıt verdiğini (Candida albicans aşırı duyarlılığı), yükselmiş bağırsak geçirgenliğini, daha nadir olarak da bir enfeksiyonun sorumlu olduğunu belirtmektedir. Değerlendirmede klinik tablo mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır; eğer mevcut ise, en önemli humoral Candida immün parametresi olarak serumda hem mannoz-bağlayıcı lektin (MBL) hem de zonulin (bozulmuş bağırsak geçirgenliği için serum belirteci) bakılmalıdır.
Gerekli örnek materyal:
Serumda spesifik IgE tespiti (CAP testi aracılığıyla): Serum ekstraksiyonu için 5 ml tam kanHücresel tip IV sensitizasyon (LTT) tespiti: Serum ekstraksiyonu için 20 ml heparinli kan + 5 ml tam kan
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test