Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Gıda Duyarlılığı Tipleri / Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
Kurumsal
Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
Polenle ilişkili gıda alerjilerinde, bitki tabanlı gıdalar yendikten sonra huş, misk otu veya çim polenine karşı orijinal tip I sensitizasyona dayalı intolerans reaksiyonları ortaya çıkmaktadır. Polen alerjisi her vakada klinik görünüm kazanmaz.

Konu semptomlar olduğunda “oral alerji sendromu” (OAS) önde gelmektedir. Bu sendroma damağın yanması ve kaşınması, dudaklarda kontakt ürtiker, konjuktivit ve rinit dahildir. Muhtemel diğer semptomlar Quincke ödemi, astım, atopik egzama alevlenmesi ve gastrointestinal semptomlardır. 

En sık ortaya çıkan polenle ilişkili gıda alerjileri huş poleni-kabuklu yemiş-çekirdekli meyve sendromu ve kereviz-misk otu-biber sendromudur. İlişkili olma sıralarına göre çapraz reaksiyon veren gıdalar görülmektedir.

Solunan alerjenler             
Çapraz reaktif gıda alerjenleri
Huş, gürgen, fındık ağacı             
Elma, fındık, havuç, vişne, şeftali, kayısı, erik, kivi, badem, nektar, kereviz, patates, soya, incir, kabak çekirdeği
Misk otu
Havuç, kereviz, rezene, köri, tarhun otu, anason, Hindistan cevizi, biber, tatlı kırmızı biber, zencefil, kimyon, kişniş, kakule, dere otu, maydanoz, mango

Semptomların potansiyel ağırlığıyla ilişkili olarak daha nadir ortaya çıkan fakat hafife alınmaması gereken aşağıdaki gıda alerjileri mevcuttur ve inhalasyon alerjileriyle ilişkililerdir:

Solunan alerjenler
Çapraz reaktif gıda alerjenleri

Doğal lateks
Ananas, avokado, muz, patates, kivi, domates, kestane, şeftali, mango, papaya, barbados kirazı, kereviz
Ficus benjamina     
İncir, kivi, muz, papaya, ananas, avokado, ekmekağacı, jackfruit (Tayland ve çevresinde yetişen bir meyve)
Kuş tüyleri
Yumurta, kümes hayvanları, sakatat
Ev tozu akarları
Deniz mahsulleri, karides, midye, kabuklu deniz hayvanları, salyangoz
Çayırotu, çavdar
Soya unu, tahıl unu, yer fıstığı, patates, domates, misk otu, kereviz, havuç, papatya, anason, tatlı kırmızı biber, salatalık, kavun, Hindistan cevizi, biber, zencefil, tarçın
Tadı ve kokusu güzel olan        
Kavun, kabak, salatalık, muz, elma, kereviz

Moleküler alerji testi- sistemik reaksiyon riskini değerlendirmek için yeni bir araç

Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisini test ederken belirli polen alerjisinin, ör. huş, misk otu veya çim poleni gibi solunan alerjenlerin tespitine önem verilmektedir. Özellikle IgE aracılı sensitizasyonun aşırı derecede belirgin olması durumunda bitki tabanlı gıdalar tolere edilmemektedir.

Şimdiye kadar moleküler alerji testi için uygun çapraz reaktiviteden sorumlu bir alerjen aralığı
 

mevcuttu. Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisi olan hastalarda bunlar hastanın, gıdadaki ısıya ve sindirime dirençli saklama proteinlerine mi yoksa lipit taşıma proteinlerine mi olduğunu yahut gerçekten (sadece), ör. kısmen zararsız PR-10 proteinlerine (Bet v 1-homoloğu) veya profilinlere yönelik çapraz alerji reaksiyonu verip vermediğini belirlemekte kullanılabilir.

Image title
Şekil: Bu hastada bileşen tabanlı testle, endişelerin birincil nedeni olan yer fıstığının total ekstraktında (f13) huş polenine karşı (PR proteini Ara h8) çapraz alerji olduğu gösterilmiştir. Sistemik (anafilaktik) reaksiyonlardan sorumlu depo proteinlerine (Ara h1, Ara h2, ve Ara h3) veya lipit transfer proteini Ara h9’a yönelik sensitizasyon kanıtı bulunmamaktaydı.

Gerekli örnek materyal


Spesifik IgE tespiti (CAP testi) En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.


Image title

LTT 56 gıda alerji test içeriği
Et
 tavuk, sığır, hindi, koyun
Balık
alabalık,  sardalya balığı, somon, ton balığı
Deniz Mahsulleri
karides
Tahıllar
buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, kavuzlu buğday, soya, mısır
İçecek
siyah çay, kahve
Süt
α-laktalbümin, kazein, β-laktoglobülin, BSA (sığır serum albümini)
Çerezler
fıstık, ceviz, fındık, Antep fıstığı, badem
Bahçe meyveleri
elma, çilek, şeftali, üzüm
Turunçgiller
portakal,  limon,  mandalina,  kivi , muz
Baharatlar
karabiber, kişniş, kırmızı biber, vanilya, tarçın
Sebzeler
bezelye, domates, havuç, Ispanak,patates, karnabahar, patlıcan, kereviz, kuşkonmaz, sarımsak, soğan
Tavuk yumurtası
yumurta sarısı, yumurta beyazı
Maya
ekmek mayası
Nikel
birçok gıdada mevcut metal iyonu olarak

LTT 56’nın avantajı,bilinen tüm tip IV gıda intoleranslarının yaklaşık %95’ini kapsamaktadır. 

Image title


Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
83 Laboratuvar
Merkezi
4.100 Uzman Personel
94 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.