Ana Sayfa /
Alerji /
Gıda Duyarlılığı Tipleri /
Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
Kurumsal
Polenle İlişkili Gıda Alerjileri
Polenle ilişkili gıda alerjilerinde, bitki tabanlı gıdalar yendikten sonra huş, misk otu veya çim polenine karşı orijinal tip I sensitizasyona dayalı intolerans reaksiyonları ortaya çıkmaktadır. Polen alerjisi her vakada klinik görünüm kazanmaz.
Konu semptomlar olduğunda “oral alerji sendromu” (OAS) önde gelmektedir. Bu sendroma damağın yanması ve kaşınması, dudaklarda kontakt ürtiker, konjuktivit ve rinit dahildir. Muhtemel diğer semptomlar Quincke ödemi, astım, atopik egzama alevlenmesi ve gastrointestinal semptomlardır.
En sık ortaya çıkan polenle ilişkili gıda alerjileri huş poleni-kabuklu yemiş-çekirdekli meyve sendromu ve kereviz-misk otu-biber sendromudur. İlişkili olma sıralarına göre çapraz reaksiyon veren gıdalar görülmektedir.
Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisini test ederken belirli polen alerjisinin, ör. huş, misk otu veya çim poleni gibi solunan alerjenlerin tespitine önem verilmektedir. Özellikle IgE aracılı sensitizasyonun aşırı derecede belirgin olması durumunda bitki tabanlı gıdalar tolere edilmemektedir.
Şimdiye kadar moleküler alerji testi için uygun çapraz reaktiviteden sorumlu bir alerjen aralığı
mevcuttu. Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisi olan hastalarda bunlar hastanın, gıdadaki ısıya ve sindirime dirençli saklama proteinlerine mi yoksa lipit taşıma proteinlerine mi olduğunu yahut gerçekten (sadece), ör. kısmen zararsız PR-10 proteinlerine (Bet v 1-homoloğu) veya profilinlere yönelik çapraz alerji reaksiyonu verip vermediğini belirlemekte kullanılabilir.
Şekil: Bu hastada bileşen tabanlı testle, endişelerin birincil nedeni olan yer fıstığının total ekstraktında (f13) huş polenine karşı (PR proteini Ara h8) çapraz alerji olduğu gösterilmiştir. Sistemik (anafilaktik) reaksiyonlardan sorumlu depo proteinlerine (Ara h1, Ara h2, ve Ara h3) veya lipit transfer proteini Ara h9’a yönelik sensitizasyon kanıtı bulunmamaktaydı.
Spesifik IgE tespiti (CAP testi) En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.
LTT 56’nın avantajı,bilinen tüm tip IV gıda intoleranslarının yaklaşık %95’ini kapsamaktadır.
Konu semptomlar olduğunda “oral alerji sendromu” (OAS) önde gelmektedir. Bu sendroma damağın yanması ve kaşınması, dudaklarda kontakt ürtiker, konjuktivit ve rinit dahildir. Muhtemel diğer semptomlar Quincke ödemi, astım, atopik egzama alevlenmesi ve gastrointestinal semptomlardır.
En sık ortaya çıkan polenle ilişkili gıda alerjileri huş poleni-kabuklu yemiş-çekirdekli meyve sendromu ve kereviz-misk otu-biber sendromudur. İlişkili olma sıralarına göre çapraz reaksiyon veren gıdalar görülmektedir.
Solunan alerjenler | Çapraz reaktif gıda alerjenleri |
Huş, gürgen, fındık ağacı | Elma, fındık, havuç, vişne, şeftali, kayısı, erik, kivi, badem, nektar, kereviz, patates, soya, incir, kabak çekirdeği |
Misk otu | Havuç, kereviz, rezene, köri, tarhun otu, anason, Hindistan cevizi, biber, tatlı kırmızı biber, zencefil, kimyon, kişniş, kakule, dere otu, maydanoz, mango |
Semptomların potansiyel ağırlığıyla ilişkili olarak daha nadir ortaya çıkan fakat hafife alınmaması gereken aşağıdaki gıda alerjileri mevcuttur ve inhalasyon alerjileriyle ilişkililerdir:
Solunan alerjenler | Çapraz reaktif gıda alerjenleri |
Doğal lateks | Ananas, avokado, muz, patates, kivi, domates, kestane, şeftali, mango, papaya, barbados kirazı, kereviz |
Ficus benjamina | İncir, kivi, muz, papaya, ananas, avokado, ekmekağacı, jackfruit (Tayland ve çevresinde yetişen bir meyve) |
Kuş tüyleri | Yumurta, kümes hayvanları, sakatat |
Ev tozu akarları | Deniz mahsulleri, karides, midye, kabuklu deniz hayvanları, salyangoz |
Çayırotu, çavdar | Soya unu, tahıl unu, yer fıstığı, patates, domates, misk otu, kereviz, havuç, papatya, anason, tatlı kırmızı biber, salatalık, kavun, Hindistan cevizi, biber, zencefil, tarçın |
Tadı ve kokusu güzel olan | Kavun, kabak, salatalık, muz, elma, kereviz |
Moleküler alerji testi- sistemik reaksiyon riskini değerlendirmek için yeni bir araç
Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisini test ederken belirli polen alerjisinin, ör. huş, misk otu veya çim poleni gibi solunan alerjenlerin tespitine önem verilmektedir. Özellikle IgE aracılı sensitizasyonun aşırı derecede belirgin olması durumunda bitki tabanlı gıdalar tolere edilmemektedir.
Şimdiye kadar moleküler alerji testi için uygun çapraz reaktiviteden sorumlu bir alerjen aralığı
mevcuttu. Şüpheli polenle ilişkili gıda alerjisi olan hastalarda bunlar hastanın, gıdadaki ısıya ve sindirime dirençli saklama proteinlerine mi yoksa lipit taşıma proteinlerine mi olduğunu yahut gerçekten (sadece), ör. kısmen zararsız PR-10 proteinlerine (Bet v 1-homoloğu) veya profilinlere yönelik çapraz alerji reaksiyonu verip vermediğini belirlemekte kullanılabilir.
Şekil: Bu hastada bileşen tabanlı testle, endişelerin birincil nedeni olan yer fıstığının total ekstraktında (f13) huş polenine karşı (PR proteini Ara h8) çapraz alerji olduğu gösterilmiştir. Sistemik (anafilaktik) reaksiyonlardan sorumlu depo proteinlerine (Ara h1, Ara h2, ve Ara h3) veya lipit transfer proteini Ara h9’a yönelik sensitizasyon kanıtı bulunmamaktaydı.
Gerekli örnek materyal
Spesifik IgE tespiti (CAP testi) En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.
LTT 56 gıda alerji test içeriği | |
Et | tavuk, sığır, hindi, koyun |
Balık | alabalık, sardalya balığı, somon, ton balığı |
Deniz Mahsulleri | karides |
Tahıllar | buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, kavuzlu buğday, soya, mısır |
İçecek | siyah çay, kahve |
Süt | α-laktalbümin, kazein, β-laktoglobülin, BSA (sığır serum albümini) |
Çerezler | fıstık, ceviz, fındık, Antep fıstığı, badem |
Bahçe meyveleri | elma, çilek, şeftali, üzüm |
Turunçgiller | portakal, limon, mandalina, kivi , muz |
Baharatlar | karabiber, kişniş, kırmızı biber, vanilya, tarçın |
Sebzeler | bezelye, domates, havuç, Ispanak,patates, karnabahar, patlıcan, kereviz, kuşkonmaz, sarımsak, soğan |
Tavuk yumurtası | yumurta sarısı, yumurta beyazı |
Maya | ekmek mayası |
Nikel | birçok gıdada mevcut metal iyonu olarak |
LTT 56’nın avantajı,bilinen tüm tip IV gıda intoleranslarının yaklaşık %95’ini kapsamaktadır.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test