Moleküler Alerji Testi
Detaylı Bilgi Almak İçin Hemen Arama Talebi Oluşturun!
Danışma Hattı : 0850 4 20 20 20
Tüm Şubeler: Hafta İçi 08:00 - 18:00 / Cumartesi 08:00 - 17:00
Ataşehir-1 Şube: Pazar 08:30 - 17:00
Bodrum Şube: Hafta İçi 08:30 - 17:30 / Cumartesi 08:30 - 16:30
Ataşehir-1 Şube: Pazar 08:30 - 17:00
Bodrum Şube: Hafta İçi 08:30 - 17:30 / Cumartesi 08:30 - 16:30
Moleküler Alerji Testi
Mevcut testlere ek olarak son yıllarda moleküler alerji testi (bileşen bazlı IgE alerji testi) geliştirilmiştir. Burada, serumdaki spesifik IgE antikorları da belirlenmektedir – şimdiye dek RAST için daima kullanılmış olan total ekstraktlara karşı değil, rekombinasyon yoluyla üretilmiş alerjen gıda parçalarına karşı. Gıda alerjisi testi, bileşen bazlı IgE alerji testiyle, özellikle de aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, tamamlanmaktadır:
- Polenle ilişkili gıda alerjileri
- Et alerjisi şüphesi
- Kabuklu deniz hayvanı alerjisinin hassas tespiti
- Buğdaya bağımlı egzersizle tetiklenen anafilaksi
- İnek sütüne karşı alerji için risk değerlendirmesi
1. Polenle ilişkili gıda alerjileri
Polenle ilişkili gıda alerjilerinde, sadece huş, misk otu veya yeşil çimen alerjisi mi yoksa gerçek türe özgü gıda alerjisi mi sorusunu cevaplamakta, türlerle ilişkili alerjen bileşenleri ve çapraz reaksiyon gösteren alerjenler (PR-10 proteinleri, profilinler) için ayrı bir IgE antikoru testi kullanılmaktadır. İkincisi daha ağır bir sistemik reaksiyon riskiyle ilişkilidir. Bu test için güncel olarak mevcut çapraz reaksiyon veren bileşenler tabloda siyah harflerle gösterilmektedir. Bazı durumlarda, bireysel bileşenlerin uygunsuzluğuna bağlı olarak değerlendirme sadece, ekstrakt tabanlı IgE testi ve mevcut bileşenlerden gelen kombinasyon şeklindeki bilgiden yapılabilir.
Gıda | Ekstrakt - tabanlı IgE testi | Depo proteinlerine ve lipit transferi proteinlerine karşı gerçek gıda alerjileri | (sadece) polenle ilişkili, çapraz reaktif |
Elma | F49 | Mal d3 | Mal d1 |
Yer fıstığı | F13 | Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h9 | Ara h8 |
Fındık | F17 | Cor a 8, Cor a9, Cor a 14 | Cor a1 |
Ceviz | F256 | Jug r1, Jug r2, Jug r4, Jug r3 | Jug r5 |
Soya | F14 | Gly m5, Gly m6 | Gly m4* |
Kereviz | F85 | Api g1.01* | |
Şeftali | F95 | Pru | Pru p1, Pru p4 |
Kaju | F202 | Ana 03 | |
Brezilya fındığı | F18 | Ber e1 | |
Kivi | F54 | rAct d8 |
* PR-a0 proteinine duyarlılık gelişmişse, soya ve kereviz alerjenleriyle ilgili ağır sistemik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Ek bilgi: polenle ilişkili gıda alerjileri
2. Et alerjisi şüphesi
Bazı hastalarda primer et alerjilerinin ör. Bos d6 (sığır eti) benzeri serum albüminlerinin yanı sıra galaktoz-alfa-1,3-galaktoza karşı (α-gal) IgE antikorları görülmektedir.Bu molekül memeli dokularında eksprese olmaktadır.α-gal alerjisi için tanısal inceleme, α-gal karşıtı spesifik IgE (alerjen kodu o125) belirlenmesiyle gerçekleştirilmektedir. Etkilenen hastada tipik semptom sığır eti, kuzu eti veya sakatat yenmesinden sonra ortaya çıkan gecikmiş anafilaksidir. Diğer tipik semptomlar eti yedikten 3 ila 6 saat sonrasında ürtiker, anjioödem ve nefes darlığıdır. Herhangi bir α-gal pek fazla bulunmayacağı için, et alerjenleriyle yapılan geleneksel IgE testleri ve prik testi sıklıkla negatiftir.
Şekil: Hastanın, gıda alımından yaklaşık 6 saat sonra tekrar tekrar jeneralize ürtiker geçirmiştir.
3. Kabuklu deniz hayvanı alerjisinin hassas tespiti
Tüm eklem bacaklılarda kas yapısı proteini olan tropomiyozin, kabuklu alerjisinde en önemli alerjendir. Rekombinasyonla üretilen rPen a2 (karides tropomiyozini, kod f351) testi, genellikle total ekstrakt testinden daha duyarlıdır. Ev tozu akarları alerjenine rDer p10 (kod d205) duyarlılık mevcutken, ev tozu akarlarına karşı çapraz alerji ortaya çıkmaktadır.
4. Buğdaya bağımlı egzersizle tetiklenen anafilaksi (WDEIA)
Buğdayda bulunan omega-5 gliadin (Tri a19) total ekstraktta olması gerekenden düşük seviyede temsil edilen, suda çözünmeyen bir proteindir. Bu nedenle, ekstraktın IgE testi ve buğday prik testi çoğunlukla yalancı negatif sonuç vermektedir.
Buğday ürünlerini yedikten 30 ila 60 dakika sonra ürtiker, kızarıklık ve anjioödemden yaşamı tehdit edici anafilaksiye kadar değişen semptomlar, tipik olarak fizik egzersizle birlikte ortaya çıkmaktadır. Hastanın tıbbi öyküsüne dayalı, konuyla ilgili bir şüphe varsa tanısal inceleme, w-5 gliadine karşı (alerjen kodu f416) IgE’lerin belirlenmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Şekil: Hasta, kendisine buğdaya bağlı egzersizle tetiklenen anafilaksi (WDEIA) tanısı konuncaya kadar 6 yıllık süre içinde toplam 9 defa ürtiker, kızarıklık ve hatta bazen anjioödem ve nefes darlığı yaşadı.
Buğday ürünlerini yedikten 30 ila 60 dakika sonra ürtiker, kızarıklık ve anjioödemden yaşamı tehdit edici anafilaksiye kadar değişen semptomlar, tipik olarak fizik egzersizle birlikte ortaya çıkmaktadır. Hastanın tıbbi öyküsüne dayalı, konuyla ilgili bir şüphe varsa tanısal inceleme, w-5 gliadine karşı (alerjen kodu f416) IgE’lerin belirlenmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Şekil: Hasta, kendisine buğdaya bağlı egzersizle tetiklenen anafilaksi (WDEIA) tanısı konuncaya kadar 6 yıllık süre içinde toplam 9 defa ürtiker, kızarıklık ve hatta bazen anjioödem ve nefes darlığı yaşadı.
5. İnek sütüne karşı alerji için risk değerlendirmesi
İnek sütüne karşı alerji tanısı prik testiyle veya total ekstrakt f2’nin IgE testi yapılarak konmaktadır. Alerjen bileşeni tabanlı tanılamada test, inek sütündeki her bir protein üzerinden yürütülmektedir. Burada bilinen bir risk belirteci, ısıya ve sindirime dayanıklı olan kazeindir (Bos d8). α-Laktalbümine (Bos d4) duyarlılık durumunda β-laktoglobülin (Bos d5) ve serum albümini (Bos d6) ile kaynatılmış ve işlenmiş süt genellikle iyi tolere edilir.
Şekil: 6 yaşındaki çocukta IgE-aracılı inek sütü alerjisi doğrulanmıştır. Fakat, Bos d8’e (kazein) alerjisi yoktur. Bunun anlamı, inek sütüne yönelik artmış anafilaktik reaksiyonlar riski olmamasıdır. Kaynamış veya işlem görmüş inek sütünün tolere edilmesi gereklidir.
Burada, güncel olarak bilinen ve CAP teknolojisi yardımıyla laboratuarda tanımlanabilen alerjen bileşenlerinin ayrıntılı bir incelemesini bulabilirsiniz.
Şekil: 6 yaşındaki çocukta IgE-aracılı inek sütü alerjisi doğrulanmıştır. Fakat, Bos d8’e (kazein) alerjisi yoktur. Bunun anlamı, inek sütüne yönelik artmış anafilaktik reaksiyonlar riski olmamasıdır. Kaynamış veya işlem görmüş inek sütünün tolere edilmesi gereklidir.
Burada, güncel olarak bilinen ve CAP teknolojisi yardımıyla laboratuarda tanımlanabilen alerjen bileşenlerinin ayrıntılı bir incelemesini bulabilirsiniz.
Gerekli örnek materyal
Spesifik IgE tespiti (CAP testi): En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test