Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Gıda İntoleransları Detaylar / Tip I Alerji
Kurumsal
Tip I Alerji
Gıda alerjileri

Alerji, zararsız yabancı maddelere karşı artmış immün yanıt veren, bağışıklık sisteminin fonksiyon bozukluğudur. Alerji terimi yine de, yabancı bir maddeyle tetiklenen her enflamasyon formu için kullanılmaz; yalnızca mevcut bireysel duyarlılaşma nedeniyle ortaya çıktığında kullanılır. Bu duyarlılaşma IgE antikorlarının  (tip I alerji) veya spesifik T lenfositlerinin oluşumuna (tip IV alerji) bağlıdır.

Tip I hızlı gelişen (ani tip) alerjiler IgE aracılığıyladır.

Tip I gıda alerjilerine (Coombs ve Gell’e göre) gıdaya özgü IgE antikorları tarafından aracılık edilmektedir. Bu IgE antikorları, ilgili antijenle temas halinde bulunan mast hücrelerine bağlanır, aktive olur ve degranüle olmak üzere (granüllerini boşaltmak üzere) uyarılır. Bunu takiben histamin ve bir takım alerjik enflamasyon mediatörleri salınır. Bu, alerjenle doğrudan temas sonrası ortaya çıkarak kaşınma, ağız ve boğazda şişme, astım, kusma ve ishal gibi bu tip alerji semptomlarının neden gıda alımını takiben (ani-tip alerji) birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişen zaman diliminde geliştiğini açıklamaktadır. Böyle semptomlar, alerjili hastalarda ilgili gıda alerjeninin çok küçük miktarlarıyla tetiklenmektedir.

Image title


Prensip olarak, herhangi  bir gıda alerjen olabilir. Yaşamı tehdit eden sistemik reaksiyonlar, örneğin soya, yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları için çok tipiktir.Kandaki alerjene özgü(spesifik) IgE antikorlarının test edilmesiyle laboratuar tanılama gerçekleştirilmektedir. 200’den fazla gıda için özgün IgE tespiti tamamen otomatik olarak ayarlıdır (alerji istek formuna bakın). IgE tespiti prosedüründe, liyofilizasyon (vakumlu kurutma) aracılığıyla taze gıdalardan üretilen, yüksek oranda saflaştırılmış total ekstraktlar antijen olarak kullanılmaktadır. 

Total IgE, gıda alerjileri için “tarama testi” olarak uygun değildir. Gıda alerjilerinin %40’ından fazlasında total IgE normaldir (numune sonucuna bakın).

Image title


Şekil: Bu hasta için total IgE önemsiz olsa dahi, yer fıstığına ve morina balığına karşı anlamlı spesifik IgE titreleri görülebilmektedir.

Gıda IgE blotu – IgE CAP bireysel veya grup testine alternatif

IgE blotu, gıda alerjenleri için IgE testinin bir tarama testi olarak kullanılabileceği durumlarda sağlanmaktadır. Aynı zamanda spesifik IgE için de bir testtir. Ancak, prosedürde maliyet etkin biçimde belirlenmiş 20 alerjen profilini test etmekte olan başka bir teknik kullanmaktadır. Tek dezavantajı alerjen spektrumunun değiştirilemez olması, dolayısıyla tıbbi öyküye dayanarak adapte edilememesidir.

Image title


Materyal
Spesifik IgE tespiti (CAP testi): Alerjen başına 1 ml serum
IgE gıda blotu (20 alerjen): 1 ml serum


Günümüzde moleküler alerji testiyle farklı gıdalar hakkında önemli ek bilgi edinmek mümkün. Buna, duyarlılıkların bilindiği durumlarda çapraz reaktivitelerin veya anafilaktik reaksiyon riskinin doğrulanması dahildir. Ek bilgiyi burada bulabilirsiniz..
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
83 Laboratuvar
Merkezi
4.100 Uzman Personel
94 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.