Ana Sayfa /
Alerji /
Alerji Testleri /
Tip I Alerji
Alerji, zararsız yabancı maddelere karşı artmış immün yanıt veren, bağışıklık sisteminin fonksiyon bozukluğudur. Alerji terimi yine de, yabancı bir maddeyle tetiklenen her enflamasyon formu için kullanılmaz; yalnızca mevcut bireysel duyarlılaşma nedeniyle ortaya çıktığında kullanılır. Bu duyarlılaşma IgE antikorlarının (tip I alerji) veya spesifik T lenfositlerinin oluşumuna (tip IV alerji) bağlıdır.
Tip I gıda alerjilerine (Coombs ve Gell’e göre) gıdaya özgü IgE antikorları tarafından aracılık edilmektedir. Bu IgE antikorları, ilgili antijenle temas halinde bulunan mast hücrelerine bağlanır, aktive olur ve degranüle olmak üzere (granüllerini boşaltmak üzere) uyarılır. Bunu takiben histamin ve bir takım alerjik enflamasyon mediatörleri salınır. Bu, alerjenle doğrudan temas sonrası ortaya çıkarak kaşınma, ağız ve boğazda şişme, astım, kusma ve ishal gibi bu tip alerji semptomlarının neden gıda alımını takiben (ani-tip alerji) birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişen zaman diliminde geliştiğini açıklamaktadır. Böyle semptomlar, alerjili hastalarda ilgili gıda alerjeninin çok küçük miktarlarıyla tetiklenmektedir.
Prensip olarak, herhangi bir gıda alerjen olabilir. Yaşamı tehdit eden sistemik reaksiyonlar, örneğin soya, yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları için çok tipiktir.Kandaki alerjene özgü(spesifik) IgE antikorlarının test edilmesiyle laboratuar tanılama gerçekleştirilmektedir. 200’den fazla gıda için özgün IgE tespiti tamamen otomatik olarak ayarlıdır (alerji istek formuna bakın). IgE tespiti prosedüründe, liyofilizasyon (vakumlu kurutma) aracılığıyla taze gıdalardan üretilen, yüksek oranda saflaştırılmış total ekstraktlar antijen olarak kullanılmaktadır.
Şekil: Bu hasta için total IgE önemsiz olsa dahi, yer fıstığına ve morina balığına karşı anlamlı spesifik IgE titreleri görülebilmektedir.
IgE blotu, gıda alerjenleri için IgE testinin bir tarama testi olarak kullanılabileceği durumlarda sağlanmaktadır. Aynı zamanda spesifik IgE için de bir testtir. Ancak, prosedürde maliyet etkin biçimde belirlenmiş 20 alerjen profilini test etmekte olan başka bir teknik kullanmaktadır. Tek dezavantajı alerjen spektrumunun değiştirilemez olması, dolayısıyla tıbbi öyküye dayanarak adapte edilememesidir.
IgE gıda blotu (20 alerjen): 1 ml serum
Günümüzde moleküler alerji testiyle farklı gıdalar hakkında önemli ek bilgi edinmek mümkün. Buna, duyarlılıkların bilindiği durumlarda çapraz reaktivitelerin veya anafilaktik reaksiyon riskinin doğrulanması dahildir. Ek bilgiyi burada bulabilirsiniz..
Kurumsal
Tip I Alerji
Gıda alerjileri
Tip I hızlı gelişen (ani tip) alerjiler IgE aracılığıyladır.
Total IgE, gıda alerjileri için “tarama testi” olarak uygun değildir. Gıda alerjilerinin %40’ından fazlasında total IgE normaldir (numune sonucuna bakın).
Gıda IgE blotu – IgE CAP bireysel veya grup testine alternatif
IgE blotu, gıda alerjenleri için IgE testinin bir tarama testi olarak kullanılabileceği durumlarda sağlanmaktadır. Aynı zamanda spesifik IgE için de bir testtir. Ancak, prosedürde maliyet etkin biçimde belirlenmiş 20 alerjen profilini test etmekte olan başka bir teknik kullanmaktadır. Tek dezavantajı alerjen spektrumunun değiştirilemez olması, dolayısıyla tıbbi öyküye dayanarak adapte edilememesidir.
Materyal
Spesifik IgE tespiti (CAP testi): Alerjen başına 1 ml serumIgE gıda blotu (20 alerjen): 1 ml serum
Günümüzde moleküler alerji testiyle farklı gıdalar hakkında önemli ek bilgi edinmek mümkün. Buna, duyarlılıkların bilindiği durumlarda çapraz reaktivitelerin veya anafilaktik reaksiyon riskinin doğrulanması dahildir. Ek bilgiyi burada bulabilirsiniz..
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test