Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Kronik İnflamasyon
Kurumsal

Kronik İnflamasyon

Kronik inflamasyonun bağışıklık sistemini etkilediği, özellikle de bağışıklık toleransını bozucu etkileri olduğu bilinmektedir.
Kronik İnflamatuvar Hastalıklar Artıyor

Kronik İnflamasyon İmmün Toleransı Bozuyor
Kronik inflamasyonun bağışıklık sistemini etkilediği, özellikle de bağışıklık toleransını bozucu etkileri olduğu bilinmektedir. Bugün artan allerji ve otoimmün hastalıklar bağışıklık sistemindeki tolerans kaybı ile açıklanmaktadır.

Kronik İnflamasyon Çoklusistem (Multisistem) Hastalıkların Nedenidir
Kronik inflamasyon tüm organizmayı dengede tutan mekanizmayı etkileyerek birçok organ sisteminin fonksiyonunun bozulduğu çoklusistem hastalıklara neden olur. Kronik inflamasyon zemininde gelişen hastalıklar arasında diyabet, romatizmal hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kalp damar hastalıkları, allerjiler, parkinson ve multiple skleroz gibi nörodejeneratif hastalıklar sayılmaktadır. Bu hastalıklar batılı yaşam tarzı olan ülkelerde artış göstermektedir.

Bu çoklusistem hastalıklarda dört temel faktör söz konusudur; nitrozatif stres, oksidatif stres, mitokondriyal hasar ve inflamasyon (Şekil 1). Washington State Üniversitesi Biyokimya Profesörü Martin L. Pall, bu dört temel faktörün bir kısır döngü oluşturduğunu, yani birbirinin nedeni olduklarını ve birbirini güçlendirdiğini göstermiştir. Bu nedenle hastaların laboratuvar sonuçlarında birden fazla sistemin etkilendiğinin görülmesi şaşırtıcı değildir.

Burada en belirgin bağlantı mitokondriyal fonksiyon ve sistemik inflamasyon arasındadır. Bu korelasyon sık sık laboratuvar sonuçlarında hücre içi ATP’nin azalmasıyla kanda inflamasyon belirteçlerinde (TNF-a veya IP-10) yükselme şeklinde kendini gösterir. Özellikle hastalığın erken dönemlerinde her bir sistem izole şekilde etkilenir. Bu istisnai durum bireyin kendine ait genetik donanımı ve tetikleyici faktörlerin farklılıkları ile açıklanmaktadır. İnflamasyonu gösteren 6 laboratuvar belirteci ile etkilenen sistemin ayırımı ve inflamasyonun yönetimi mümkündür.

Kronik inflamatuvar hastalıklarda en uygun tedavi ve takip planlaması için 4 inflamatuvar aşamanın durumunun değerlendirilmesi çok önemlidir.

Image title

Şekil 1.


Kronik İnflamasyon Paneli

  • TNF-a: Miyelomonositik inflamasyon belirteci
    TNF-a (Tümör Nekroz Faktör-alfa) makrofajlar tarafından salgılanan bir sitokindir. Proinflamatuvar anahtar sitokin olarak adlandırılma nedeni, inflamatuvar kaskadın başlangıcında yer almasıdır. İnflamatuvar kaskad: TNF-a>IL1>IL6>IL10>IL1RA>CRP
  • IP-10: TH1- bağışıklık aktivasyon belirteci
    nIP-10 (IFN-g kaynaklı Protein 10), kanda IFN-g ile uyarıldıktan sonra makrofajlar tarafından salgılanan 10 kilodalton büyüklüğündeki bir proteindir. Dolaşımda bulunan IP-10, IFN-g’ya oranla daha dayanıklı bir moleküldür. IP-10 neredeyse sadece IFN-g ile uyarılmış olduğu için IFN-g biyolojik aktivitesinin ve TH1 hücre bağışıklık aktivasyonunun ideal bir göstergesidir.
  • Histamin: Mast hücre bağlantılı inflamasyon belirteci
    Histamin, mast hücrelerinde sentezlenen bir biyolojik amindir. Histamin sadece Tip I allerjilerde rol oynamakla kalmaz, bakteri, maya ve parazitlerin etki ettiği tüm bağışıklık reaksiyonlarında kendini gösterir. Histamin dört değişik reseptör tipi üzerinden (HR1-HR4) mide, akciğer, damarlar, beyin ve bağırsak gibi birçok organa etki etmekte ve sayısız inflamatuvar molekülü uyarmaktadır.
  • ATP: Mitokondriyal inflamasyon belirteci
    Adenozin trifosfat (ATP) hücre içinde kullanıma hazır enerjiyi temsil etmekte ve aynı zamanda enerji sağlayan işlemlerin önemli bir düzenleyicisi olarak görev almaktadır. ATP, mitokondri solunum zinciri yoluyla üretilir. Lökositler içinde belirlenen ATP seviyeleri güncel mitokondriyal fonksiyon için bir göstergedir.
  • MDA-LDL: Oksidatif stres
    Malondialdehit-LDL (okside LDL) LDL kolesterol’ün oksijen radikalleri ile reaksiyonu sonucu oluşan oksidasyona uğramış şeklidir (lipid peroksidasyonu). MDA-LDL, dolaşımdaki yarı ömrünün uzun olması nedeniyle organizmanın oksidatif yükünü gösteren çok iyi bir parametredir.
  • Nitrotirozin: Nitrozatif stres = NO -yükü
    Organizmada nitrotirozin, reaktif nitrojen türlerinin proteinlerin tirozin kalıntıları ile etkileşmesi sonucu oluşmaktadır. NO yükünü ve nitrozatif stresi en iyi gösteren parametredir.


Örnek; 
Kronik İnflamasyon Paneli testleri hastadan alınan kan örneğinde çalışılır.
Örnek tipi: 2 x heparinli kan (yeşil) + 1x Serum (sarı) + 1x EDTA’lı kan (mor)
Raporlama süresi: 10 gün içinde sonuçlar hazır edilir.

Image title


Vaka açıklaması: Romatoid artrit tanısı olan 44 yaşında bayan hasta. Bu sonuçlar belirgin sistemik inflamasyonun yanında mitokondriyal disfonksiyon (azalmış mitokondriyal fonksiyon (ATP)) ve oksidatif stres varlığını göstermektedir.

NOT: Sorularınız mı var? Uzman doktorlarımız sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacaktır.

İleri Glikasyon Son Ürünleri
İleri Glikasyon Son Ürünleri
İleri glikasyon son ürünleri (AGEs), hücre yaşlanma süreci için risk molekülleridir.
Detaylı Bilgi
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul 0850 4 20 20 20

Takip Edin

Synevo Laboratuvarları, Medicover grubun global güç ve güveni ile Türkiye’de hizmet veren, bir Synevo Network kurumudur.

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.