Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Gıda İntoleransları Detaylar / Gıda Katkı Maddesi İntoleransları
Kurumsal
Gıda Katkı Maddesi İntoleransları
Gıda katkı maddeleri renklendirici ajanlar, koruyucular, antioksidanlar, jelleştirici ve kalınlaştırıcı ajanlar, lezzet arttırıcılar ve tatlandırıcılardır. Tek başına aşırı duyarlılığın belirtildiği durumlarda bu E maddeleri veya yedekleri, yalancı alerjik reaksiyonları hatta nadir vakalarda tip I (ani tip) reaksiyonları tetikleyebilir. Gıda endüstrisinde artan şekilde yaygın kullanımları ve onaylanan katkı çokluğu sebebiyle advers reaksiyonların sıklığı artmaktadır.

Patogenez ve semptomlar

Vakaların %98’inde yalancı alerjik reaksiyonlardır. Bu tip intolerans reaksiyonunun klinik tablosu IgE-aracılı alerjik tip reaksiyona benzemektedir ancak IgE yer almamaktadır. Mast hücrelerinin aktivasyonu alerjene IgE bağlanması aracılığıyla değil, maddenin doğrudan mast hücresi aktivasyon kaskadıyla olan etkileşimleri aracılığıyla meydana gelir.

Aşağıdaki klinik semptomlar ortaya çıkabilir:

  • Ürtiker (çoğunlukla Quincke ödemiyle birliktelik)
  • Rinit
  • Nazal polipozis
  • Hava yolu tıkanıklıkları
  • Gastrointestinal semptomlar
  • Dolaşım sistemi reaksiyonları
  • Migren
  • Egzama

Gıda katkı maddeleri intoleransının test edilmesi, bazofil degranülasyon testi (BDT) kullanılarak gerçekleştirilir.

IgE tetikleyici olmadığından, IgE testi veya prik testi yer almamaktadır. Bazofil degranülasyon testi (BDT) in vitro tespit için modern bir prosedürdür. Bazofil aktivasyon testi veya CAST testi olarak da bilinir. 

Bu testte, hasta kanından gelen bazofil granülositler konsantre edilerek laboratuarda gıda katkı maddeleriyle stimüle edilir (uyarılır). Ardından, stimülasyon süpernatantında lökotrienler olan LTC4, LTD4 ve LTE4 ölçülür. Uyarılmamış kontrol serisiyle karşılaştırıldığında atmış salım, hastanın sensitizasyonu olduğunu göstermektedir. Alergolojik talimatlar uyarınca tanının bir provokasyon testiyle doğrulanması gereklidir.

Gıda katkı maddelerine karşı şüpheli intolerans varsa, dört grup tarama testinde yer alan aşağıda belirtilen 18 maddeyle test yapılmasını öneriyoruz:

Gıda renklendirici ajanlar karışım I

  • Amaranth (mor) (E123)
  • Azorubin (E122)
  • Kinolin sarısı (E104)
  • Cochineal red A (kırmızı) (E124)
  • Portakal sarısı (E110)

Gıda renklendirici ajanlar karışım II

  • Eritrozin (E127)
  • Patent mavisi V (E131)
  • Indigo karmen (E132)
  • Parlak siyah (E151)

Gıda katkı maddeleri I

  • Tartrazin (E102)
  • Sodyum benzoat (E211)
  • Sodyum nitrit (E250)
  • Sodyum salisilat
  • Potasyum metabisülfit (E224)

Gıda katkı maddeleri II

  • Demir oksit (E172)
  • Benzoik asit (210)
  • Monosodyum glutamat (E621)
  • Propil-p-hidroksibenzoat (E216)

Grup taramada pozitif bir sonuç varsa maddeler teker teker test edilebilir. Ancak bu, yeni bir kan numunesi gerektirmektedir! 

Belirli bir maddeden şüpheleniliyorsa ilk önce tekli test yapılmalıdır (ör şüpheli Çin yemeği sendromunda glutamat testi).

Image title


Şekil: Hasta, restorana ziyareti sırasında kızarıklık ve jeneralize ürtikerle reaksiyon vermiştir. Pozitif tarama testinden gelen tekli maddelerin takip testinde, alkolsüz içeceklerde, likörlerde, şekerlemelerde, makarnada, dondurmada ve şeker kaplı tabletlerde renklendirici ajan olarak kullanılan Indigo karmene (E132) sensitizasyon gösterilmiştir.

Gerekli örnek materyal

Gıda katkı maddeleri için BDT:
4 ml taze EDTA’lı kan veya heparinli kan

Kanın soğutulmamış bir ortamda saklanması gereklidir.
Literatür

  • Ballmer-Weber BK et al. Predictive value of the sulfidoleukotriene release assay in oral allergy syndrome to celery, hazelnut, and carrot. J Investig Allergol Clin Immunol. 2008;18:93-99.
  • Sabato V et al. Human basophils: a unique biological instrument to detect the allergenicity of food. J Investig Allergol Clin Immunol. 2011;21:179-184.
  • de Weck AL et. Al. Cellular allergen stimulation test (CAST) 2003, a review. J Investig Allergol Clin Immunol. 2004;14:253-273.



Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
83 Laboratuvar
Merkezi
4.100 Uzman Personel
94 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.