Ana Sayfa / Hakkımızda / Sıkça Sorulan Sorular
Kurumsal

Sıkça Sorulan Sorular

24 saatlik idrar nasıl toplanır? Özel bir kap veriyor musunuz?

Testlere göre maddeler içeren özel kaplar verilmektedir. Sabah ilk idrar tuvalete yapılır, sonraki tüm idrarlar laboratuardan verilen özel kap içerisinde biriktirilir, sonraki günün ilk idrarı da kap içerisine yapılır tam 24 saatlik idrar toplanmış olur.

Aç olarak kan vermeden önce sigara içmek test sonuçlarını etkiler mi?

Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur.

Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi?

Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.

Açlık gerektiren tahlillerde kaç saatlik açlık gerekir, en son ne zaman yemek yenmelidir?

Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır. Trigliserit ölçümlerinde 12-14 saatlik açlık gerekir. Aksam 22: 00 den sonra hiçbir şey yenmemesi uygundur.

Açlık kan şekerim yüksek çıktı. Ben şeker hastası mıyım?

Açlık kan şekeri bir önceki gün yediklerimiz, stres, kahve içimi gibi farklı faktörler nedeniyle bir ya da iki kereye mahsus olmak üzere 140 mg/dl düzeylerine kadar çıkabilir. Daha yüksek değerler için iç hastalıkları uzmanına danışmak gerekir. 140 mg /dl civarındaki sonuçlar için laboratuvarda yemekten 2 saat sonra tokluk kan şekeri çalışılabilir. Bu testin sonucu 140-160 mg/dl civarındaysa Oral Glukoz Tolerans Testi yapılır. Bunun için önce açlık kanınız alınarak size kilonuza göre 75 veya 100 gr glukoz içirilir. Bundan sonra ½ ya da 1 saat aralıklarla 4 defa kanınız alınır. Bu kanlardan glukoz çalışılır. Size verilen standart glukoza karşı insülin hormonu deşarjına ve kan şekerinizin bu saatlerde kandan temizlenmesine bir yükleme eğrisi yardımıyla bakılır. Buradan alınan sonuç laboratuvardaki uzmanca yüksek olarak değerlendirilir ise bir endokrinoloğa başvurmanız gerekir.

Adet dönemlerinde idrar analizi ve kültürü yapılabilir mi?

Adet döneminde verilen idrarda adet kanı bulunabileceğinden, kültür ve direkt mikroskopik incelemeler etkilenir. Mikroskopik incelemede görülecek eritrositlerin nereden kaynaklandiği ayırt edilemez. Adet kanı ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.

AFP testim, normal veya anormalse, başka testler yaptırmam gerekiyor mu ?

Kronik karaciğer hastalığı veya hasarında hastalığa bağlı yüksek AFP düzeyleri saptanmaktadır. AFP’niz hızla yükselirse veya çok yüksekse doktorunuz bir ultrasonografik inceleme, BT veya MR taramasıyla genellikle karaciğerinize bakılmasını isteyecektir. Bu taramalar var olan karaciğer kanserlerini genellikle saptayabilmektedir. Karaciğer kanserinin saptanmasına yardımcı olmak için doktorunuz kan örneğinde des-gama karboksi protrombin (DCP) testi de isteyebilir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğumu nasıl tespit edebilirim?

Hemoglobin elektroforezi testi yaptırarak kolayca ögrenebilirsiniz.

Allerji testim negatif çıkmasına rağmen yakınmalarım devam ediyor. Başka ne olabilir?

Çölyak hastalığında glutene duyarlılık veya laktoza tahammülsüzlüğe neden olan laktaz eksikliğine benzer bir enzim eksikliği gibi bir genetik aşırı duyarlılık sorununuz olabilir. IgE ‘nin aracılık etmediği allerjiye benzer bir durum da olabilir ancak bununla ilgili bir laboratuvar testi yoktur. Doktorunuzun yardımıyla bireysel durumunuzu araştırmanız önem taşımaktadır.

Allerjilerim geçer mi?

Çocuklar büyüdükçe bazı allerjiler geçmesine rağmen erişkinlerde genellikle geçmez. En kötü reaksiyonlar, örneğin yer fıstığının neden olduğu anafilaksi genellikle geçmez. Allerjenden kaçınmak ve kazayla oluşan maruziyetlere önceden hazırlıklı olmak için en güvenli yaklaşım yanında antihistaminikler ve adrenalin enjeksiyonları taşımaktır. Bazı kaçınılmaz allerjilerde immünterapi yakınmaların azalmasına yardımcı olabilirse de besin allerjilerinde işe yaramaz. Besin allerjilerinde genellikle yıllar boyu düzenli aralıklarla enjeksiyonlar yapılması gerekebilir.

Antibiyotik kullanırken kültür testleri yapılabilir mi?

Antibiyotikler, bakterilerin üremesini azaltabileceği gibi üremeyi tamamen de önleyebilir. Dolayısı ile sonuçları etkiler. Bu nedenle kullanılan antibiyotik cinsine göre degişmekle birlikte son antibiyotik dozunun alımından en az 2 gün sonra kültür testi yapılması önerilir. Doktorunuz bilgisi dahilinde, antibiyotik kullanımı esnasında örnek verilmesi önerilmiş ise kullanılan antibiyotik ismi ve dozu laboratuar görevlisine bildirilmelidir.

Bağırsak sağlığı bozulursa belirtileri nelerdir?

  • Hazımsızlık, şişkinlik, ishal ve kabızlık, basur, dışkıda kan
  • Yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, romatizmal hastalıklar
  • Depresyon ve sinir sistemi hastalıkları

Bebekten idrar torbası ile idrar alırken ne kadar süre beklenilebilir?

Yeterli miktarda idrar birikinceye dek beklenilebilir. Ancak torbayı taktıktan sonra 30 dakika içinde yeterli miktar sağlanamadı ise torba yenisi ile değiştirilmelidir.

Ben bu besinleri tüketmiyorum, neden Hücresel tip allerjim çıktı?

  • Tükettiğiniz gıdaların içerisinde gizli olabilir
  • Antikor üretimine neden olan gıda ile aynı familyadan tüketim yapılmış olabilir

Beta HCG Hormonu ne işe yarar?

Hamilelik tayininde Beta HCG hormonu kullanılır. Bu hormon önce kanda sonra ise idrarda yükseliş göstermektedir. Döllenmeden sonraki 6. ya da 8. günden itibaren Beta HCG hormonu kanda yükselir. Hamilelik oluştuğunda ise Beta HCG hormon değerleri iki katına çıkar. Hamileliğin devam eden aylarında ise Beta HCG hormonundaki değer hızını keserek yavaşlamaya başlar. Gebeliğin normal olarak seyrettiği bir hamilelikte Beta HCG hormonunun değeri içinde bulunulan hamilelik haftasını tayin etmede de görevlidir. Bu hormon testi kısa sürede sonuç veren güvenilir bir testtir.

Bogaz kültürü alimindan hemen önce su içilmesi tahlili etkiler mi?

Bogaz kültürü alinmadan önce (1 saat) bir sey yenilip içilmemeli ve gargara vb. gibi islemler yapilmamalidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için üretral akıntı örneği verirken nelere dikkat etmek gerekir?

Akıntı kültürü alınırken, önce üretra ağzının steril mendil ile temizlenmesi sonrasında eküvyonlu çubuk ile akıntının alınarak özel taşıyıcı tüpe yerleştirilmesi ve en kısa sürede laboratuvarımıza ulaştırılması gerekmektedir.

COVID-19 için bebeğim veya çocuğum test edilmeli mi?

Herkesin test edilmesine gerek yok. Aşağıdaki durumlarda, bebeğinizin veya çocuğunuzun COVID-19 için test edilmesi gerekebilir:

  • COVID-19 semptomları varsa veya
  • Hasta ile  yakın temas  ( 24 saatlik bir süre boyunca, 15 dakika ya da daha fazla bir kümülatif toplam süre içinde hasta bir kişinin 1.5 metre yakınında bulunduysa) COVID-19 test sonucu pozitif ya da şüpheli biriyle.
  • COVID-19 için daha yüksek risk içeren faaliyetlerde yer aldılarsa, şartlardan dolayı ihtiyaç duyulduğunda en az mesafe kuralına uyamadıysa (seyahat, büyük sosyal veya toplu toplantılara katılmak veya kalabalık veya yetersiz havalandırılan bir iç mekanda olmak gibi) .

COVID-19 için engelliler daha yüksek risk altında mıdır?

Engelli yetişkinlerin , kalp hastalığı, felç, diyabet, kronik böbrek hastalığı, kanser, yüksek tansiyon ve obezite  dahil COVID-19'dan kaynaklanan ciddi hastalık riskinin artmasına neden olabilecek altta yatan bir tıbbi duruma sahip olma olasılığı daha yüksektir.  Ek olarak, bir engele sahip olmak, sosyal mesafeyi, maske takmayı ve el hijyeni uygulamayı zorlaştırabilir.

COVID-19 ile mevsimsel alerjiler arasındaki fark nedir?

COVID-19, yeni bir koronavirüs (COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 olarak adlandırılır) enfeksiyonunun neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Havadaki polenlerin tetiklediği mevsimsel alerjiler, burnu ve sinüsleri etkileyen mevsimsel alerjik rinite ve gözleri etkileyen mevsimsel alerjik konjunktivite yol açabilir.

COVID-19 ve mevsimsel alerjiler birçok semptomu paylaşır, ancak ikisi arasında bazı temel farklılıklar vardır. Örneğin COVID-19, mevsimsel alerjilerin yaygın bir belirtisi olmayan ateşe neden olabilir. Aşağıdaki resim, alerjilerin neden olduğu semptomları ve COVID-19'u karşılaştırmaktadır.

COVID-19 ve mevsimsel alerjilerin bazı semptomları benzer olduğundan, aralarındaki farkı söylemek zor olabilir ve teşhisini doğrulamak için bir test yaptırmanız gerekebilir.

COVID-19'da daha yaygın görülen semptomlar:

  • Ateş ve titreme
  • Kas ve vücut ağrıları
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

Her ikisinde de ortak semptomlar:

  • Öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada güçlük
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı

Mevsimsel alerjilerde daha sık görülen semptomlar:

  • Kaşıntılı veya sulu gözler
  • Hapşırma

COVID-19 pandemi sürecinde diğer tıbbi problemlerim için nasıl bir yol izlemeliyim?

  • Sağlığınıza özen göstermeye devam edin
  • İlaçlarınıza devam edin  ve sağlık uzmanınızla konuşmadan tedavi planınızı değiştirmeyin.
  • Hastalığınızı  sağlık uzmanınızın size söylediği şekilde yönetmeye devam edin .
  •  Tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçları en az 2 haftalık tedarik etmeye çalışın.
  • Aşılarınızın ve diğer önleyici hizmetlerin güncel olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla konuşun .
  • Sağlık uzmanınızı arayın
    •  Tıbbi durumunuz hakkında endişeleriniz varsa veya hastalanırsanız.
    • kronik hastalık yönetimi veya diğer durumlar için sağlık uzmanınızla bağlantı kurabileceğiniz farklı yollar hakkında bilgi edinmek için.
      • Şahsen ziyaret yapmanız gerekiyorsa, kendinizi ve başkalarını koruyun .
  • Sağlık sorunlarınız veya acil müdahale gerektiren altta yatan herhangi bir tıbbi durum için acil bakım almayı geciktirmeyin .
    • Acil yardıma ihtiyacınız olursa 112'yi arayın.
    • Acil servislerin, tıbbi durumunuz için bakıma ihtiyacınız varsa sizi COVID-19'dan korumak için enfeksiyon önleme planları vardır.
  • Günlük rutin  önleme uygularına devam edin . Ellerinizi sık sık yıkayın, yakın temastan kaçının, maske takın, öksürük ve hapşırıkları kapatın ve sık sık dokunulan yüzeyleri temizleyin.
  • İlaçları alırken arabaya servis camlarını, kaldırım kenarı hizmetlerini (arabanızla size getirilen reçeteler), posta siparişini veya diğer dağıtım hizmetlerini kullanın.

COVID-19 pandemi sürecinde evde numune alımı veya test yapılması mevcut mu?

Evet. Evde test ve mobil hizmet mevcuttur.
Siz ve sağlık uzmanınız, COVID-19 belirti ve semptomlarınız varsa veya yerel bir sağlık kuruluşunda test yaptıramıyorsanız, evde mobil hizmet talep edebilirsiniz.

COVID-19 pandemi sürecinde geçmiş bir enfeksiyon için nasıl test yaptırabilirim (antikor test) ve testim ne anlama geliyor?

COVID-19 IgG  antikor testleri laboratuvar ve hastanelerde yapılabilmektedir. Antikor testleri sunup sunmadıklarını ve yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın.
Pozitif bir test sonucu, COVID-19'a neden olan virüsün neden olduğu bir enfeksiyonu geçirdiğinizi ya da aşı sonrası istenen antikorlara sahip olabileceğinizi gösterir.

COVID-19'a neden olan virüse karşı antikorlara sahip olmak, virüsle tekrar enfekte olmaktan bir miktar koruma sağlayabilir. Varsa, antikorların ne kadar koruma sağlayabileceğini veya bu korumanın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Doğrulanmış ve şüpheli yeniden enfeksiyon vakaları bildirilmiştir, ancak nadirdir.

Virüs tekrar bulaşabileceği için kendinizi ve başkalarını korumaya devam etmelisiniz .

Test sonucunuz Negatif ise, hiç COVID-19 geçirmemiş olabilirsiniz ya da humoral bağışıklık gelişmemiştir. Sonucunuzun ne anlama geldiğini anlamak için sağlık uzmanınızla test sonucunuz ve yaptığınız testin ayrıntıları hakkında konuşun.

Testin pozitif veya negatif olup olmadığına bakılmaksızın, sonuçlar COVID-19'a neden olan virüsü yayıp yayamayacağınızı doğrulamaz. Daha fazlasını öğrenene kadar, kendinizi ve başkalarını korumak için önlemler almaya devam edin .

COVID-19 pandemi sürecinde güncel bir enfeksiyon için nasıl test yaptırabilirim (viral test) ve testim ne anlama geliyor?

Covid PCR viral testi yaptırabilirsiniz. Şu anda enfeksiyona  COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü araştırılır. Eğer varsa burnunuzun veya ağzından alınan sürüntü örneklerilerinden çalışılan test ile bunu öğrenebilirsiniz. Enfeksiyonun erken döneminde sonucunuz negatif çıkabilir. 
Sağlık uzmanınızla iletişime geçin, COVID-19 belirti ve semptomlarınız varsa testi tekrar yaptırın.

COVID-19 pandemi sürecinde kan bağışı yapmam sorun olur mu?

Uygun ortamlarda bağışlanan kan, hastaların tedavisinde hayati öneme sahiptir, hayat kurtarıcıdır. Bağışlanan kan ihtiyacı sürekli devam etmektedir, kan merkezleri açıktır ve kan bağış ihtiyacı karşılanması kritiktir.  Kızılay ve kan bankaları COVID-19 nedeniyle sosyal mesafeyi uyguluyor, eğer mümkünse kan bağışı yapmaya devam edebilecek kişileri teşvik ediyor. Kızılay, bağışçıları ve personeli güvende tutacak öneriler sunarak kan merkezlerini desteklemektedir. Bu tavsiyelerin örnekleri arasında donör koltuklarının aralıklarla yerleştirilmesi, çevresel temizlik uygulamalarına tamamen bağlı kalınması ve bağışçıların önceden bağış randevuları almaya teşvik edilmesi yer alır.

COVID-19 pandemi sürecinde kendimi mevsimsel alerjilerden nasıl koruyabilirim?

Kendinizi mevsimsel alerjilere karşı korumanın en iyi yolu polene maruziyetinizi azaltmaktır. Yüksek polenli günlerde:

  • Dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın ve temiz hava ile havalanmış iç mekanlar arayın.
  • COVID-19 salgını sırasında kendinizi dış havadaki uyaranlardan korumak için evde daha temiz ve sağlıklı bir hava oluşturun. Bir veya daha fazla odada taşınabilir bir hava temizleyici kullanın. Taşınabilir hava temizleyicileri, kapılar ve pencereler kapalıyken sürekli çalıştırıldığında en iyi sonucu verir. 
  • Klimalar, ısı pompaları, fanlar ve pencere perdeleri kullanarak daha temiz hava alanınızı uygun bir sıcaklıkta tutun.
  • Dışarıdaysanız, çim biçme veya yaprakları tırmıklama gibi polenleri karıştıran faaliyetlerden kaçının. İçeriye döndüğünüzde duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin.

COVID-19 pandemi sürecinde maske takarsam mevsimsel alerjilerden korunur muyum?

CDC, COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için maske takmanızı önerir. 2 yaşın altında olmadıkça, solunum problemleri yaşamadıkça, bilinçsiz veya güçsüz olmadıkça ve maskeyi çıkarmak için yardıma ihtiyaç duymadıkça herkes maske takmalıdır. Maskeler ayrıca mevsimsel alerjilere karşı bir miktar koruma sağlar çünkü bazı büyük partiküllerin solunmasını önleyebilirler. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiniz varsa, polen maruziyetine karşı tek korumanız maskeler olmamalıdır, çünkü daha küçük parçacıklar yine de maskenin porlarından (gözeneklerinden) geçebilir ve solunabilir.

COVID-19 pandemi sürecinde mevcut bir enfeksiyon için test edilmeli miyim?

Aşağıdakiler mevcut enfeksiyon için test edilmelidir:

  • Covid-19 belirtileri varsa
  •  Onaylanmış COVID-19'u olan biriyle yakın teması olan (24 saatlik bir süre içinde toplam 15 dakika veya daha fazla 1.5 metreden yakın) kişiler
    • COVID-19 semptomları olmayan tamamen aşılanmış kişilerin, COVID-19'lu birine maruz kaldıktan sonra test edilmesine gerek yoktur.
    • Son 3 ay içinde COVID-19 testi pozitif çıkan ve iyileşen kişilerin, yeni semptomlar geliştirmedikleri sürece maruz kaldıktan sonra test edilmelerine gerek yoktur.
  • Seyahat, büyük sosyal veya toplu toplantılara katılmak veya kalabalık veya yetersiz havalandırılan iç mekanlarda olmak gibi maruziyetten kaçınmak için gerektiği kadar fiziksel olarak uzaklaşamadıkları için onları COVID-19 için daha yüksek risk oluşturan faaliyetlere katılan kişiler

CDC, herhangi bir COVID-19 belirtisi veya semptomu olan herkesin  , aşılama durumu veya önceki enfeksiyondan bağımsız olarak test edilmesini önerir . Semptomlarınız olduğu veya virüse maruz kalma ihtimaliniz olduğu için test yaptırırsanız, test sonuçlarını beklerken diğerlerinden uzak durmalı ve sağlık uzmanınızın veya bir halk sağlığı uzmanının tavsiyelerine uymalısınız.

COVID-19 pandemi sürecinde temas takibi nedir?

Temaslı izleme, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını yavaşlatmak veya durdurmak için onlarca yıldır  sağlık departmanları tarafından kullanılmaktadır.
Temas izleme, COVID-19'un yayılmasını yavaşlatır.

  • İnsanların COVID-19'a maruz kalmış olabileceklerini bilmelerini ve COVID-19'un belirti ve semptomları için sağlıklarını izlemelerini sağlamak
  • COVID-19'a maruz kalmış olabilecek kişilerin test edilmesine yardımcı olma
  • İnsanlardan COVID-19'u olup olmadıklarını kendi kendilerine izole etmelerini veya COVID-19'lu biriyle yakın temasta iseler kendi kendilerini karantinaya almalarını istemek

COVID-19 sebebiyle ile çocuğumun hastalanma riski nedir?

Çocuklara COVID-19'a neden olan virüs bulaşabilir ve COVID-19 ile hastalanabilir. COVID-19'lu çocukların çoğu hafif semptomlara sahiptir veya hiç semptom göstermeyebilir ("asemptomatik"). Bugüne kadar yetişkinlere kıyasla daha az çocuk COVID-19 ile hastalanmıştır. 1 yaşından küçük bebekler ve altta yatan belirli tıbbi problemi olan çocuklarda COVID-19'a bağlı ciddi hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir. Bazı çocuklar, multisistem inflamatuar sendrom (MIS-C) adı verilen COVID-19 ile bağlantılı nadir fakat ciddi bir hastalık geliştirmiştir .

COVID-19 virüsü nasıl yayılır?

COVID-19'un, fiziksel olarak birbirine yakın insanlar arasında (yaklaşık 6 fit (1.8 m)içinde), kişiden kişiye yakın temas yoluyla yayıldığı düşünülmektedir. Enfekte olan ancak semptom göstermeyen kişiler de virüsü başkalarına bulaştırabilir. COVID-19 ile yeniden enfeksiyon vakaları bildirilmiştir, ancak bunlar nadirdir . Hala virüsün nasıl yayıldığını ve neden olduğu hastalığın ciddiyetini  öğrenmeye devam ediyoruz.
COVID-19 kişiden kişiye çok kolay yayılır. Bir virüsün kişiden kişiye ne kadar kolay yayıldığı değişebilir. COVID-19'a neden olan virüs, gripten daha hızlı bir şekilde yayılıyor gibi görünüyor, ancak insanları etkilediği bilinen en bulaşıcı virüslerden biri olan kızamık kadar hızlı değil.

COVID-19’a neden olan virüsü sivrisinekler ya da keneler yayabilir mi?

Şu anda CDC, bu yeni koronavirüsün veya diğer benzer koronavirüslerin sivrisinekler veya keneler tarafından yayıldığını gösteren hiçbir veriye sahip değil. COVID-19'un yayılmasının ana yolu insandan insanadır. Daha  fazla bilgi için Coronavirüsün Nasıl Yayıldığına bakın .

COVID-19’dan ciddi hastalık geliştirme riski kimde yüksek?

Yüksek risk altındaki kişiler şunları içerir:

  • Daha yaşlı yetişkinler
  • Altta yatan belirli tıbbi rahatsızlıkları olan her yaştan insan

Astım gibi akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet ve obezite, bağışıklık sisteme zayıf olanlar, kronik böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar
Hamile ve yeni hamile insanlar da COVID-19 nedeniyle ciddi hastalık riski altındadır.
Yüksek risk altındakilere ek olarak , pandemi sırasında ekstra önlemlere ihtiyaç duyan belirli insan grupları vardır .

COVID-19’um varsa almaktan kaçınmam gereken ilaçlar var mı?

Şu anda, tansiyon ilaçları veya ibuprofen gibi belirli bir ilacı almanın COVID-19'dan daha şiddetli hastalığa yol açtığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

  • İlaçlarınızı almaya ve sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde tedavi planınıza uymaya devam edin. İlaçlarınızdaki herhangi bir değişiklik yalnızca sağlık uzmanınızla görüştükten sonra yapılmalıdır.
  • Sorularınız veya endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

COVİD-19 için bir viral testte önce negatif ve daha sonra pozitif olunabilir mi?

Evet mümkün. Numune enfeksiyonunuzun erken döneminde alınmışsa negatif test sonucu alabilirsiniz ve bu hastalığın ilerleyen günlerinde daha sonra pozitife dönebilir. Ayrıca testten sonra COVID-19'a maruz kalabilir ve daha sonra enfekte olabilirsiniz. Negatif test sonucunuz olsa bile, yine de kendinizi ve başkalarını korumak için dikkatli olup uygun adımlar atmalısınız . 

COVİD-19’a pandemi sürecinde yakalanma riskimi, mevsimsel alerjilerim arttırır mı? Covid-19 kaparsam mevsimsel alerjilerim daha şiddetli semptomlar olma riskini arttırır mı ?

Şu anda, mevsimsel alerjilere sahip olmanın sizi COVID-19'a yakalanma riskini artırıp artırmadığını veya COVID-19 ile kaparsanız daha şiddetli semptomlara sahip olup olmadığını bilmek için yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır. Yaşlı yetişkinlerin ve obezite, diyabet veya kalp veya akciğer hastalığı gibi altta yatan ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin COVID-19'a olduklarında daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu biliyoruz. Şiddetli COVID-19 için yüksek risk altındaki kişiler hakkında daha fazla bilgi edinin .

CYBH’ın en sık belirtileri nelerdir?

  • İşeme veya cinsel ilişki sırasında ağrı veya yanma
  • Âdet günleri dışında ara kanamalar
  • Cinsel bölgenin kızarık ve şiş olması
  • Cinsel organdan akıntı gelmesi
  • Cinsel ilişki sırasında kanama
  • Cinsel bölgede yumrular, açık yaralar, kabarıklıklar, renkli döküntüler

Çölyak hastalığıyla buğday ve diğer tahıllara karşı alerji arasındaki fark nedir?

Alerjiler aşırıduyarlılık reaksiyonlarını ve buğday ve çavdar gibi tahillara karşı spesifik IgE (immünoglobülin E) antikorlarının oluşmasını içerir. Bu antikorlar çölyak hastalığınınkine benzer bazı yakınmalara neden olabilmektedir. Ancak bu belirtiler alerjik olduğunuz besini aldıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkacaktır. Reaksiyonlar hafif veya şiddetli olabilmesine rağmen sınırlı etkiye sahip olup çölyak hastalığı gibi bağırsaklarınızın içini döşeyen katmana zarar vermezler. Buğday veya başka bir tahıllı yiyeceğe karşı alerjiniz olabildiğini düşünüyorsanız doktorunuzla bu konuyu konuşmalısınız. Size bu spesifik IgE antikor testlerini uygulayabilir.

Direkt mantar incelemesi ve ya mantar kültürü yapılabilmesi için ön hazırlık gerekiyor mu?

Mantar incelemesi ve mantar kültürü yaptırmadan önce en az 3 gün süreyle mantar ilacı kullanılmamalı, cilt veya tırnaktan alınacak örneklerde bu bölgelerin yıkanmamasi önerilir. Eğer tırnaktan örnek alınacaksa, tırnağın bir hafta süre ile kesilmemesi gerekmektedir.

Doktor istek kağıdım olmadan laboratuvarınızda test yaptırabilir miyim?

Sağlık sigortanızdan yararlanmayacaksanız gerekmemektedir.

Doktor istek kağıdımı nereye göndermeliyim?

Doktor istek kağıdınızı [email protected] e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Down Sendromu nedir?

Normal insan hücresinde 46 olan kromozom sayısında, 21. kromozomun bir doz fazla bulunması ile ortaya çıkan bir kromozom anomalisi sendromudur. Hastaların çoğunda fazla olan 21. kromozom 46 kromozoma ilave olarak gözükür ve hastada 47 kromozom varlığı söz konusudur. Hastaların küçük bir kısmında (~%4)fazla olan 21. kromozoma ait materyal başka bir kromozomun üzerinde bulunabilir (translokasyon tipi). Bu durum ailevi taşıyıcılığın da araştırılması tekrarlama riskinin saptanması açısından önemlidir. Hasta kişilerde zeka geriliği mevcuttur. Zeka geriliğinin yanında tipik yüz bulguları ve çeşitli ek bulgular gözükebilir. Down sendromu olduğu, klinik olarak düşünülen kişide periferik kan kromozom analizi yapılması ve sonuçlarla birlikte genetik danışma verilmesi gerekmektedir.

Erken beta hücre yıkımının saptanması diyabetten korunma sağlar mı?

Halen sağlanamamaktadır. Sık idrar yapma, kilo kaybı ve hiperglisemi gibi hastalık belirtileri ortaya çıkar çıkmaz diyabetinele alınmasına olanak tanır. Diyabetik kan şekeri kontrolüne ve diyabette görülebilen böbrek ve göz hasarı gibi komplikasyonların oluşma olasılığını en alt düzeye indirmeye yardımcı olabilir.

Evde ve işyerinde kan alma hizmetiniz var mı?

Evet, 1 gün önceden hizmet talep edeceğiniz lokasyona yakın şubemizden randevu almanız gerekmektedir.

Gaitada gizli kan testi yaptirmadan önce herhangi bir diyet gerekli mi?

Hayır, gerek yok. Laboratuvarımızda kullandığımız yöntemlerde, sadece insan kanında bulunan bir maddeye (insan hemoglobini) duyarlı testlerle çalışıyoruz.

Gıda alerjilerinin bulguları nelerdir?

  • Hazımsızlık, şişkinlik, bağırsak problemleri
  • Ciltte döküntü, kaşıntı, kızarıklık
  • Baş ağrısı, migren
  • Yorgunluk, halsizlik (kronik yorgunluk sendromu)
  • Depresyon
  • Fibromiyalji (Kas ağrıları)

Her test için mutlaka açlık gerekli midir?

Hayır , ancak aşağıdaki testlerden birini yaptıracaksanız mutlaka aç olmanız gerekir. 

Açlik gerektiren testler :

  • 1,25 –Dihidroksi vitamin D3 
  • ADH (Vazopressin) 
  • Alfa-Tokoferol (Vitamin E) 
  • Alkalen fosfataz (ALP) 
  • Alkalen fosfataz izoenzimleri 
  • Beta-crossLaps (Beta-CTx) 
  • Büyüme Hormonu (GH) 
  • C-peptid 
  • Çinko 
  • Demir 
  • Total demir Baglama Kapasitesi 
  • Doymamis Demir Baglama Kapasitesi 
  • Serbest Yag Asitleri (FFA) 
  • Folik Asit 
  • Fosfor 
  • Gastrin 
  • Glukoz 
  • HOMA-IR 
  • Homosistein 
  • Insülin 
  • Kalsitonin 
  • Kortizol 
  • Kolesterol, total 
  • Kolesterol, HDL 
  • Laktat 
  • LDL Kolesterol (en az 12 saat açlik gerekli) 
  • LDL Alt Gruplari (en az 12 saat açlik gerekli) 
  • Leptin 
  • Lipoprotein (a) 
  • Lipoprotein Elektroforezi 
  • Paratiroid Hormon (PTH) 
  • Piruvat 
  • Potasyum 
  • Safra Asitleri 
  • Trigliseritler (en az 12 saat açlik gerekli) 
  • Vitamin B12
  • Üre Nefes Testi

HIV için ne zaman ve hangi sıklıkta test yapılmalıdır?

  • Evre 1 (7-21 gün)
  • HIV antikor NEGATİF
  • HIV RNA POZİTİF
(Ancak HIV RNA tespitinde kullanılan kitlerde saptama sınırı 50 kopya/mL ve üstü olduğu için bu düzeyin altında olması beklenen HIV RNA tespiti yapılamayabilir!)

  • Evre 2 ve 3 (17-35 gün)
  • HIV RNA POZİTİF
  • HIV p24 antijen POZİTİF
  • HIV antikor NEGATİF
  • Evre 4 (27-45 gün)
  • p24 antijeni POZİTİF
  • HIV antikor POZİTİF olabilir (IgM tipi antikorların Westernblot kitleri ile tespitinde yanılmalar olabilir.

HIV Nasıl bulaşır, tanısı nasıl konur?

İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV); cinsel temas, kan ve vücut sıvıları ile direkt temas, organ nakli ve anneden bebeğe vertikal geçiş şeklinde bulaşır. HIV ile temas sonrası uzun yıllar hiçbir belirti bulunmayabilir. Virus, bağışıklık sistemini zayıflatarak yol açtığı bir sendrom olan AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) olarak karşımıza çıkar. HIV infeksiyonunun tanısında tarama testi olarak sıklıkla ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) testleri kullanılmaktadır. Bu testlerin özgüllük ve duyarlılıkları oldukça yüksektir. ELISA testleri her geçen gün biraz daha geliştirilerek pencere dönemi (HIV'u vücuda girdikten sonra kanda antikorların tespit edilmesine kadar geçen süre) kısaltılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla 2. kuşak(sadece IgG sınıfından antikorları saptayan) testlere; IgM sınıfı antikorların da tespitini sağlayan yeni ilavelerle 3. kuşak testler; bunlara da p24 antijeninin saptanmasını sağlayan testlerin ilavesiyle 4.kuşak tarama testleri geliştirilmiştir. Yalnız antikor tespitine dayalı testlerde pencere dönemi ortalama 20-25 gün iken; antijen testlerinin ilavesi ile bu süre 16-17 güne indirilmiştir. P24 antijeni ilaveli testlerinin duyarlılıkları yüksek olmasına rağmen, yalancı pozitif sonuçlar alınabilir. Bu nedenle antijen/antikor saptayan testler, tarama testi olarak kabul edilmeli ve tüm pozitiflikler Westernblot ile doğrulanmalıdır.

Hipoglisemi neden oluşur?

Kan şekeriniz normal kabul edilen değerlerin altındaysa bu duruma tıpta hipoglisemi adı verilir. Hipogliseminin kendisi bir hastalık değildir ama vücutta başka bir sorunun belirtisidir.

Kan şekeri, yemekler sindirim sisteminde parçalandıktan sonra vücuttaki hücreler tarafından kullanılmak üzere ortaya çıkan, basit haldeki şekerdir. Bu şekerin bir diğer adı glikozdur. Hipoglisemi söz konusuysa, vücudunuz karaciğerde depolanan glikozu salmıyor ve kan şekeri yükselmiyor demektir. Normal değer 70 mg/dl olarak kabul edilse de, bu değer kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En iyisi doktorunuzla görüşüp sizin bünyeniz için normal veya düşük sayılan kan şekeri değerinin ne olacağını öğrenmenizdir.

Normalde vücudumuz çeşitli organların, hormonların ve salgı bezlerinin eş güdümlü çalışması sonucu kan şekeri değerlerini dar bir aralıkta tutar. Ancak kötü beslenme ya da bir hastalık gibi nedenlerden dolayı kan şekerini dengeleyen mekanizmada sorun oluşabilir. Kandaki şeker miktarı çok fazla arttığında diyabetin önemli belirtilerinden biri, hiperglisemi ortaya çıkar.

Öte yandan, diyabetli kişilerde hipoglisemi atakları çok daha yaygındır çünkü çok fazla insülin, kan şekeri değerlerinin düşmesine neden olabilir. Buna insülin reaksiyonu denir ve genellikle insülin iğnesi kullanan kişilerde rastlanır. İnsülin, kan şekerininin enerji olarak kullanması için vücuda yardım eden bir hormondur.

Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir?

Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir.

HPV (Human Papilloma Virus) nedir?

Papovaviridae ailesinde yer alan papilloma viruslar deri ve mukoz membranların (larinks, anogenital bölge) skuamoz epitel hücrelerini infekte ederek epitel proliferasyonuna neden olan DNA virusleridir. Bulaş; seksüel temasla, minör travmalar sonucu epitel bütünlüğü bozulmuş alanlar ile temasla veya infekte anneden çocuğa intrapartum geçişle olabilir. Moleküler analiz yöntemleriyle HPV'nin çeşitli tipleri tanımlanmıştır. Bu tipler oluşturdukları histopatolojik tablolar çercevesinde düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayrılmışlardır. Yüksek risk grubunda; 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 ve düşük risk grubunda; 6, 11, 42, 43, 44 tipler dikkate alınmaktadır. Kadın genital sisteminde HPV'nin varlığı kondiloma akuminata, kondiloma plana, bowen papilloz, servikal, vajinal, vulvar intraepitelyal neoplazi ve karsinomla ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda HPV DNA pozitif kadınların % 15-28'inde 2 yıl içinde skuamoz intraepiteliyal neoplazi gelişirken, bu oran HPV DNA negatif kadınlarda % 1-3 tür. Normal servikal epitel yapısına sahip kadınların yaklaşık % 10'unda HPV DNA bulunabilmektedir. HPV prevalansı yaş, evlilik durumu gibi demografik verilerle değişmektedir. HPV immun sistemi normal ve baskılanmış kişilerde benign (siğiller) ve malign (aktinik keratoz) deri lezyonları ile anogenital sistem dışı (oral, larengeal papillom) kanserlerle de ilişkilendirilmesine karşın HPV'nin laboratuvar tanısı genital HPV ve serviks kanseriyle sınırlıdır. Bu amaçla şüpheli lezyondan alınan sürüntü ve biopsi örneklerinde HPV DNA PCR testi çalışılabilir. Örnekte HPV DNA miktarının az olduğu durumlarda ve örnek alınmadan önce kullanılan antifungal kremler, kontraseptif jeller gibi faktörlere bağlı olarak yalancı negatif sonuçlar alınabileceği gibi kontaminasyona bağlı yanlış pozitiflikler de oluşabilir.

İdrar analizi için verilen idrar, kültür için uygun mudur?

Uygun değildir. Çünkü idrar kültürü için örnek verirken dış ortamdan bulaşmaları önlemek için, idrarın steril bir kaba alınması, ön temizlik yapılması ve idrarın ilk kısmı tuvalete yapıldıktan sonra orta idrarın steril kaba yapılması, son kısmın yine tuvalete yapılması gereklidir.

İdrar tahlili yaptırırken sabah ilk idrar olması şart mıdır?

Sabah ilk idrar olmasi şart değildir yalnız fazla su içilerek idrarin verilmesi önerilmez.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrarın tam yapılmadığı hissi
  • İdrara çıktıktan hemen sonra bile tekrar idrara çıkma isteğinin var olması
  • İdrara çıktığınızda ağrılı yanma hissi
  • Karnın alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi
  • Pelvik bölgede ya da bel bölgesinde ağrılar
  • Bulanık idrar (bazı durumlarda kanlı idrar)
  • Ağır kokulu idrar

Kalsiyum emilimi için vitamin D gerekli midir?

Kalsiyumun emilimi vitamin D’ye bağımlıdır. Birçok üretici firmal optimal kalsiyum alımını sağlamak için kalsiyum takviyelerine vitamin D eklemektedir. Diğer kaynaklardan yeterli miktarda vitamin D alıyorsanız ek olarak vitamin D almanız gereksizdir. Bu tabletlerin vitamin D miktarları vitamin D’nin fazlalığına yol açmaz veya zararlı bir etkiside yoktur.

Kanda ilaç düzeyi baktırırken ilaç dozundan kaç saat sonra test yaptırmalıyım?

Genellikle sabah dozu alınmadan laboratuvara gelinmesi uygundur. Bazi özellik gösteren ilaçlar için doktor ve laboratuar görüşü alıması gerekebilir.

Karaciğer testleri yapılırken, öncesinde alkol almak sonucu etkiler mi?

Test öncesi alınmamasi tercih edilir. Sonucu etkileyebilir.

Kimler PLAC test yaptırmalıdır?

Kalp damar hastalıkları için risk grubunda olanlar:

  • Yaş ve cinsiyet (Erkekte 45 yaş üzeri, kadında 55 yaş üzeri)
  • Birinci derece akrabalarda erken yaşta (erkekte 55 yaş altı, kadında 65 yaş altı) kalp damar hastalığı bulunması
  • Yüksek tansiyon
  • Kan yağlarının yüksek olması
  • Diyabet
  • Sigara
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Aşırı kilo

Kolonoskopi yapılıyormu?

Kolonoskopi yapılmıyor ama Bağırsak sağlığı panelimizin içindeki Tümör m2pk testi bir çeşit tarama testi. Eğer burada sonuç yüksek çıkarsa o zaman kolonoskopi yaptırılabilir.

Korona Virüs (Covid-19) testi laboratuvarınızda yapılmakta mıdır?

Korona Virüs (Covid-19) total antikor testi laboratuvarımızda çalışılmaktadır.

Kurumunuzda evlilik raporu veriliyor mu?

Kurumumuzda evlilik raporu için gerekli tüm testler yapılmaktadır, fakat belediyelerin özel merkezlerden alınan raporları kabul etmemesi nedeniyle evlilik raporu verilememektedir. Evlilik raporunu sağlık ocaklarından temin edebilirsiniz.

Kültür için idrar ne zaman verilmelidir ve ne kadar miktar gereklidir?

Mesanede en az 3 saat beklemiş olması gereklidir. Uygun temizlik sonrası verilecek 1-2 ml idrar yeterlidir.

Kültür testleri için aç olmak gerekir mi?

Gerekmez. Ancak boğaz ve balgam kültürü için son 1 saat içinde herhangi bir şey yenilmemesi gereklidir.

Laboratuvar testleri için günün herhangi bir saatinde örnek verebilir miyiz?

Bazı testlerin sonuçları, kan ya da idrar örneklerinin alındığı saatlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu testlerin listesi aşağıda verilmiştir.

  • ACTH (Adrenokortikotropik Hormon): Kan, sabah 08:00-10:00 ya da ögleden sonra 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
  • Demir: Sabah saatlerinde kan alınması tercih edilir. 
  • Total demir Baglama Kapasitesi: Sabah saatlerinde kan alınmasi tercih edilir. 
  • Eritropoietin: Kan, 08:00-12:00 arasinda alınmalıdır. 
  • Kortizol: Kan, sabah 08:00-10:00 ya da öğleden sonra 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır. 
  • Deoksipiridinolin(DPD)(Pyrilinks-D): İdrar örneği sabah saat 10:00 dan önce alınmalıdır. 
  • Chlamydia trachomatis DNA: Sabah ilk ya da 2 saat sonraki idrar örneği alınmalıdır.
  • Tüberküloz Kültürü: Balgam ve idrar için sabah ilk örnek alınmalıdır.
  • İdrar Kültürü: Sabah idrarı ya da en az 3 saat mesanede beklemiş idrar tercih edilir. İdrar alım koşulları için lütfen laboratuardan bilgi alınız.
  • GH (Growth Hormon)
  • TSH (Tiroid Stimülan Hormon)
  • PRL (Prolaktin)

Laboratuvara gelmeden önce hazırlık yapmam gereken testler var mıdır?

Evet, bazı testler için örnek alınmadan önce hazırlık yapılmalıdır.

  • 5-Hidroksiindolasetik asit (5-HIAA): Bu test için 24 saatlik idrar gereklidir. Idrar toplama işlemi öncesinde 3 gün boyunca diyet yapılmalıdır. Diyet için lütfen laboratuvardan bilgi alınız. 
  • ACE (Angiotensin Converting Enzyme): Kan almadan önce bazi ilaçların kullanılması test sonucunu etkileyebilir. İlaçlarla ilgili lütfen laboratuvardan bilgi alınız
  • Aldosteron: Kan örnegi, sabah yataktan kalkmadan ya da 2 saat boyunca ayakta bekledikten sonra alınır. Kan alınmadan önce bazı ilaçların kullanılması test sonucunu etkileyebilir. Bu nedenle kan alınmadan önce 2 hafta süresince bazı ilaçların alınmaması gerekir. İlaçlarla ilgili lütfen laboratuvardan bilgi alınız
  • Angiotensin I (Plazma Renin Aktivitesi)(PRA): Kan örnegi, sabah yataktan kalkmadan ya da 2 saat boyunca ayakta bekledikten sonra alinir. 
  • Gastrin: Kan almadan önce bazi ilaçlarin kullanilmasi test sonucunu etkileyebilir. İlaçlarla ilgili lütfen laboratuvardan bilgi alınız
  • Mantar Kültürü: Kan almadan önce bazı ilaçların kullanılması test sonucunu etkileyebilir. İlaçlarla ilgili lütfen laboratuvardan bilgi alınız 
  • Okzalat (okzalik asit): Bu test için 24 saatlik idrar gereklidir. Idrar toplama işlemi öncesinde 2 gün ve idrar toplama sırasında diyet yapılmalıdir. Diyet için lütfen laboratuvardan bilgi alınız

Laboratuvarınızda kredi kartı geçerli midir?

Evet, ödemenizi kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz.

LTT (Lenfosit Transformasyon Testi) nedir?

LTT, gıdalar, metaller ve çeşitli alerjenlere karşı gelişen Tip IV allerji (aşırı duyarlılık) tanısında kullanılan bilimsel olarak kabul edilmiş ve onaylanmış sadece Synevo-IMD Laboratuvarında yapılan testtir.

LTT Hücresel Tip allerji testi ile kilo alımı önlenebilir mi?

Her besin her insanda aynı etkiyi göstermez. Çok sağlıklı olarak bilinen bir besin bazı insanlarda son derece olumsuz etkilere yol açabilir. Örneğin; tansiyonumuzu dengelesin diye her yemeğe eklediğimiz sarımsak ya da sular içinde bekletip her gün yediğimiz ceviz, bazı insanlarda yıllarca süren kilo sorunlarının sebebi olabilir.

Pankreas ve mide enzimlerindeki problemler, irritabl bağırsak sendromu veya bağırsak mantarı gibi birçok sebep, yediğimiz besinlerdeki proteinlerin, uygunsuz aminoasitlere parçalanarak bağırsaktan emilmelerine sebep olur. Oluşan inflamasyon neticesinde bağışıklık sisteminiz, aynı bir virüs veya bakteri gibi savunma sistemini harekete geçirir.

Hücresel tip allerjisi olan besinleri her aldığımızda bağışıklık sistemimiz savaşması gerektiğine dair komut alır. Bu nedenle vücudumuz devamlı bir savaş ortamında yaşamak zorunda kalır. Vücudumuz savaşırken metabolizmamız yavaşlar. Devamlı savaş komutu alan bağışıklık sistemi vücuda daha fazla enerji depolaması gerektiği sinyalini vererek alınan yiyecek ve kalorilerin direk yağ olarak depolanmasını sağlar yani yağ metabolizması da değişir. Bu nedenle eğer hücresel tip allerjiniz var ise hem kilo alırız hem de aldığımız bu kiloları ne kadar diyet ve spor yapsak da ya veremeyiz ya da hücresel tip allerjisi olmayan kişilere göre çok daha zor veririz. Ayrıca zor verdiğimiz kiloları kısa zamanda fazlasıyla geri alırız.

LTT 56- Hücresel tip gıda allerji testi ile bu gıdaları öğrenebilirsiniz.

LTT İmmün fonksiyon testi nedir? Ne zaman test edilmelidir?

LTT İmmün fonksiyon testi kandan elde edilen bağışıklık hücrelerinin fonksiyonunu değerlendiren bir testtir.

  • Tekrarlayan infeksiyon durumlarında 
  • Kanser hastalarında cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapi öncesi ve sonrasında fonksiyonel immun durumunun değerlendirilmesinde
  • HIV infeksiyonunda antiviral tedavi öncesi ve sonrasında immünolojik durumun değerlendirilmesinde
  • Vitamin, çinko, protein ve demir eksikliğine bağlı malnütrisyon durumunda immün yetmezliğin değerlendirilmesinde test edilmelidir. 

Obezite (Şişmanlık) nedir? Kriterleri nelerdir?

Vücuttaki yağ dokusu oranının artmasıdır. Yağ dokusunun vücut ağırlığına göre oranı erkeklerde %15-18, kadınlarda %20-25 tir. Erkelerde bu oran %25’i geçerse, kadınlarda %35’i geçerse şişmanlık oluşur. Çocuklarda ise boy-kilo cetveline göre 95 persentilin üzerine çıkılması durumunda şişmanlıktan basedilir.

Şişmanlık için en iyi kriter Vücut Kitle İndeksi (VKI) hesabıdır. Kilogram olarak vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile bulunmaktadır. VKI;

< 25 Kg/m2 ise sağlıklı
25-30 aşırı kilolu
>30 şişman
>40  aşırı şişman 

Omega-3 İndeks nedir? Kimler yaptırmalıdır?

Omega-3 indeks, eritrosit hücre membranını oluşturan omega-3 yağ asitlerinden eikozapentaenoik asit (EPA) ve dekozaheksaenoik asit (DHA)’in geri kalan yağ asitlerine oranı olarak tanımlanır. Sağlıklı bireylerde bu oranın %8 üzerinde olması hedeflenir.

  • Kalp damar hastalık riski yüksek olan bireyler
  • Gebeler ve gebelik planlayanlar
  • Menopoz ve sonrası dönemde olanlar
  • Depresyonda olan ve/veya depresyon tedavisi görenler
  • Hafıza zayıflama şikayeti olanlar
  • İnflamatuvar eklem hastalıkları olanlar
  • Sağlıklı bir beslenme programına geçmek isteyenler yaptırmalıdır.

Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır?

Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir. Arka arkaya en az 3 gün örnek alınması parazit yumurtasi görülme şansını arttırır.

Kültür için diskinin özellikle kanlı ve mukuslu kısımlardan örnek alınmalı özel tasıyıcı tüp içerisine konularak mümkün olan en kısa süre içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. 

Pazar günleri merkeziniz açık mı? Çalışma saatlerinizi öğrenebilir miyim?

Çalışma Saatlerimiz:
Haftaiçi Her Gün  I  Sabah 08:00 - Akşam 18:00
Cumartesi Günleri  I  Sabah 08:00 - Akşam 17:00
Pazar Günleri I Sabah 08:30 - Akşam 17:00 (İstanbul "Ataşehir-1" Şubemiz)
Bodrum Şube: Haftaiçi 08:30-17:30 / Haftasonu 08:30-16:30

PLAC test ne zaman bakılmalıdır?

  • Vasküler inflamasyonun belirlenmesi ve takibinde 
  • Arterial duvarda plak oluşumu ve ateroskleroz (damar tıkanıklığı) gelişimi takibinde 
  • Kalp krizi ve inme riskini belirlemede
  • Metabolik sendromlu hastalarda (kann yağları yüksekliği, şeker yüksekliği,
  • insülin direnci ve yüksek tansiyonu olan obez bireylerde) kalp-beyin
  • iskemik damar hastalık riskini tespit etmede

Ramazan ayında sahurdan sonra herhangi bir saatte kan aldırabilir miyim?

Vücudumuzun da bir saati vardır ve biyolojik ritmi gün ışığına göre çalışır. Açlık gerektiren testler için sabah açlığı gereklidir.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Hangi testler bakılmalıdır?

Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir.

  • Demir eksikliği
  • Protein eksikliği
  • H vitamini (biyotin) eksikliği
  • İlaç kullanımı
  • Tiroid hastalıkları
  • Hormon bozuklukları
  • Çinko eksikliği
  • Mantar enfeksiyonları
  • Stres
  • Yanlış beslenme 
Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.

Semen Analizi (Spermiyogram) her şubeniz de yapılıyor mu?

Semen Analizi (Spermiyogram) Şubelerimizde yapılmamaktadır.

Semen Analizi (Spermiyogram) için özel koşul var mı?

Ejakülat (meni) vermek için cinsel perhiz en az 48 saat en fazla 72 saat olmalıdır.

Semen Analizi (Spermiyogram) nedir?

Semen Analizi (Spermiyogram) ejakülasyon sırasında penisden gelen sıvı ve içeriğinin miktar ve kalite yönünden değerlendirilmesi işlemidir.

SGK ile anlaşmanız var mı?

SGK ile anlaşmamız yoktur. Özel sağlık sigortanız varsa faydalanabilirsiniz.

Şeker yükleme testi yapılmadan önce diyet uygulanır mı?

Glukoz yükleme testinden önceki üç gün boyunca normal karbonhidrat içeren bir diyet uygulanır. Gereğinden fazla veya az karbonhidratlı beslenmede hatalı düşük veya yüksek sonuç bulunur.

Tahlil öncesi her gün kullandığım tansiyon ve kalp ilaçlarımı almam sonuçları etkiler mi?

Genellikle etkilemez, sabah aç karna almanız gereken ilacınız varsa, kan verme sonrası da alabilirsiniz. Ancak, hipertansiyon nedenini araştırmak için yapılan bazı özel testlerde, doktorunuz ilaçlarınızı birkaç gün almamanızı isteyebilir.

Talasemi nasıl teshis edilir?

Hemoglobin elektroforezi testi talasemiyi veya orak hücre anemisini tespit etmek için genellikle yeterli olmaktadır.

Tiroid testleri için laboratuvara giderken tiroid ilacımı almalı mıyım?

Hekiminizin herhangi bir uyarısı yoksa sabah dozunu almadan kan vermenizi, sonra ilacınızı almanızı öneriyoruz.

Toksik metallere nasıl maruz kalınır?

Ağır metaller, vücut içine deri, soluma veya ağız yoluyla girebilir. Metaller vücuttaki temel elementlerin yerine geçtiği ve çeşitli organların normal fonksiyonunu olumsuz etkilemeye başladığı zaman zehirlenme oluşur. İnsanların çoğu zarar görecek veya teste gerek gösterecek kadar bu ağır metallere maruz kalmayacaktır. Akut ve kronik maruziyetlerin çoğu işyerinde, özellikle ürünlerinin imalatında metalleri kullanan endüstrilerde meydana gelmektedir. Örneğin, kadmiyum, kurşun ve civa pillerde, arsenik bazı böcek ilaçlarında kullanılmaktadır. Tarım işçilerinde, kontamine ortamları temizleme işini üstlenenlerde, araç aküleri, bataryalarıyla uğraşan, oto tamircilerinde, cam boyama sanatıyla uğraşan ve kurşun benzeri metalleri kullananlar da ağır metallere maruz kalabilmektedir. Toplum genelinde aşırı konsantrasyonlara maruziyetlerin çoğu birincil olarak insanların kullandıkları yiyecekler, su ve ürünler içinde artmış metal düzeyleriyle, çalıştıkları ve yaşadıkları alanlarda veya yakınlarında toprağın kontaminasyonu ile ilişkilidir.

Zonulin Nedir?

Zonulin, bağırsak bariyer bütünlüğünü gösterir. Bağırsak bariyerinde bir bozukluk olduğunda ve bağırsak geçirgenliği arttığında kanda Zonulin seviyesi artar.

Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıYayın PolitikasıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul 0850 4 20 20 20

Takip Edin

Synevo Laboratuvarları, Medicover grubun global güç ve güveni ile Türkiye’de hizmet veren, bir Synevo Network kurumudur.

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.