Ana Sayfa /
Alerji /
Gıda Duyarlılığı Tipleri /
Fonksiyonel Alerji Tanısı
Bazı durumlarda, IgE antikorlarının tespitini tamamlamakta fonksiyonel tip I alerji testlerinin faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bazofil granülasyon testinde (BDT), hasta kanından bazofil granülositler konsantre edilerek laboratuarda alerjen ekstraktları veya taze gıdayla stimüle edilir (uyarılır) (onlar da gönderilmektedir).
Şekil: BDT, in vitroda ani tip sensitizasyonu doğrulayabilen veya ekarte edebilen bir laboratuar testidir (hastaya bir zararı yoktur).
BDT, aşağıdaki konularda IgE testinin tamamlayıcısıdır:
Şekil: Hasta, yoğurt içeceğiyle birlikte diyet tozunu aldıktan sonra anafilaksi reaksiyonu göstermiştir. İki şüpheli gıdanın saf numuneleri üzerinde yapılan testlerde, hastanın diyet tozunda bulunan bir bileşene yönelik duyarlılaşma olduğu gösterilmiştir. Hukuki meselelerden dolayı üreticinin adı gizlenmiştir.
Spesifik IgE tespiti (CAP testi):
En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.
IgE gıda blotu (20 alerjen): 10 ml tam kan
Bazofil degranülasyon testi (BDT): 2 ml EDTA’lı kan veya alternatif olarak, alerjen başına heparinli kan
Kurumsal
Fonksiyonel Alerji Tanısı
Bazofil degranülasyon testi (BDT) tip I alerji testini tamamlamaktadır.
Şekil: BDT, in vitroda ani tip sensitizasyonu doğrulayabilen veya ekarte edebilen bir laboratuar testidir (hastaya bir zararı yoktur).
BDT, aşağıdaki konularda IgE testinin tamamlayıcısıdır:
- IgE otomatik analizlerinde veya prik testinde mevcut olmayan gıdaların testinde.
- Karmaşık gıda karışımlarında alerji araştırması.
- Bireysel vakalarda, negatif olan spesifik IgE’ye yönelik yüksek duyarlılığa ve süregelen klinik tip I sensitizasyon şüphesine bağlı olarak.
- IgE-aracılı olmayan yalancı alerji durumlarında, ör. gıda katkı maddelerinde.
Gerekli örnek materyal
Spesifik IgE tespiti (CAP testi): En az 20 alerjen için 10 ml tam kan yeterlidir.
IgE gıda blotu (20 alerjen): 10 ml tam kan
Bazofil degranülasyon testi (BDT): 2 ml EDTA’lı kan veya alternatif olarak, alerjen başına heparinli kan
Literatür
- Agata H,. et al. Evaluation of lymphocyte proliferative responses to food antigens with regard to age and food-specific IgE antibodies in food-sensitive atopic dermatitis. J Investig Allergol Clin Immunol. 1993;3:174.
- Kondo N. et al. Lymphocyte responses to food antigens in patients with atopic dermatitis who are sensitive to foods. J Allergy Clin Immunol. 1990;86:253.
- Reekers R. et al. The role of circulating food antigenspecific lymphocytes in food allergic children with atopic dermatitis. Br J Dermatol. 1996;135:935.
- Tainio VM, Savilahti E. Value of immunologic tests in cow milk allergy. Allergy. 1990;45(3):189.
- Werfel T et al. Milk-responsive atopic dermatitis is associated with a casein-specific lymphocyte response in adolescent and adult patients. J Allergy Clin Immunol. 1997;99:124.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test