ÇOCUK DOSTU LABORATUVAR
Ataşehir-1 Şube: Pazar 08:30 - 17:00
Bodrum Şube: Hafta İçi 08:30 - 17:30 / Cumartesi 08:30 - 16:30
Laboratuvar Öncesi Hazırlık
Laboratuvar Öncesi Kan Alma İşlemini Kolaylaştırma
Laboratuvar testleri, erişkinler için olduğu gibi bebek ve çocuklar için de tanı ve tedaviye yardımcı olan önemli araçlardır. Hem sağlık hem de hastalık durumlarında bu testlere mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte birçok anne, baba ve çocuk için kan alımı çok tedirgin edici bir süreç olarak algılanır. Bebek ve çocukların damar yapıları erişkinlere göre çok daha ince olmasının yanı sıra daha hareketli oldukları için, kan alımı süreci erişkinlere göre daha güç olabilmektedir. Çocukların birçoğu canının çok fazla yanacağını sandığı için, işlem öncesi aşırı tepki gösterebilmektedir. Çocuğun bu süreçte korku duyması doğaldır. Doktorunuz çocuğunuzdan kan testi istediğinde sizlerin de aklınıza takılan bazı noktalar, sorular olabilir:
- Kan alım sürecinde neler olacak?
- Hangi güçlükler ile karşılaşacağız?
- Çocuğumu önceden bilgilendirmeli miyim?
- Süreci nasıl yönetebiliriz?
- Laboratuvarda neler nasıl uygulanacak?
Bütün bu kaygı verici düşünce ve hisleri önlemek, en az seviyeye indirmek ve güvenli ve konforlu bir kan alım süreci yaşamak mümkündür. Kan alım süreci öncesinde ve kan alımı sırasında uygulanacak doğru yaklaşımlar ve atılacak uygun adımlar ile aile ve laboratuvar ekibinin iş birliği halinde olması süreci çok kolaylaştıracaktır.
- Beslenme ve Açlık Koşulları:
Beslenme konusunda çocuğunuzdan istenen testler için doktorunuzun öneri ve taleplerini dikkate alarak ilerlemelisiniz. Testlerin açlık gerektirip gerektirmediğini testi isteyen doktorunuzla görüşün. Doktorunuz kan örneğinin açken verilmesini istediyse bir önceki gece çocuğunuz saat 12:00’a kadar yiyip içebilir. Sabah aç karnına kahvaltıdan önce laboratuvara gelebilirsiniz. Çocuklarda çok uzun süreli açlık (8 saatten daha uzun) önerilmemektedir. Bebeklerde örneğin, emzirme öncesi verilmesi yeterlidir.
Hastalığı nedeni ile veya yeterli sıvı almayan bebek ve çocukalrda dehidratasyon nedeni ile damarların bulunması daha güç hale gelebilir. Dolayısıyla kan alımından önce yeterli sıvı alımı sağlanmasında fayda vardır. Yeterince sıvı alan ve gereksiz yere uzun süre aç kalmamış çocuk daha huzurlu ve sakin olacaktır. Böylece kan alım süreci çok daha kolay gerçekleşecektir. Açlık gerektirmeyen testlerde günün herhangi bir saatinde bebek ve çocuklardan kan örneği alınabilir. - Çocuğunuzu Psikolojik Olarak Kan Alımı Hazırlama:
Çocuklarda kan alma işlemi öncesi çocuğun yaşına uygun şekilde bilgilendirilmesi ve psikolojik olarak ön hazırlık yapılması önemlidir. Genel olarak, 6 yaşın altındaki çocuklara işlemden hemen önce söylenmesi önerilir. 6 yaşından büyük çocukların konuyu değerlendirebilmeleri için, mümkünse konuyu iki veya üç gün önceden aktarmak daha uygun olabilir.
Kan alımı sürecinde huzursuzluk duymak doğaldır. Çocuğunuz huzursuzsa ve korkuyorsa, öncelikle bu duygusunu kabul ettiğinizi ve onu anladığınızı hissettirin. Bu korkuyu kontrol etmek için birlikte neler yapabileceğinizi konuşup bir plan oluşturabilirsiniz. Bu plan için size yol gösterici olabilecek bazı püf noktaları: - Çocuğunuza Süreci Açıklama:
Çocuğunuzun yaşına uygun dil ve terimler kullanarak, çocuğunuza ne olacağını açıklayın. Çocuğunuza testin neden gerekli olduğunu ve kan örneğinin nasıl alınacağını söyleyin. Kan testinin yapılmasının doğru olduğunu, doktorun ve sizin onun iyiliği için bu testin yapılmasını istediğinizi algılamasına yardımcı olun. Sizin her zaman çocuğunuzun yanında veya yakınında olacağınızdan emin olmasını sağlayın.
- Dürüst ve Güven Verici Olma:
Çocuğunuza testin hiç acı vermeyeceğini söylemeyin. “Hiçbir şey hissetmeyeceksin” gibi ifadeler kullanmayın. Bunun yerine, işlemin çok hafif acıtabileceğini; ancak ağrının hızla geçeceğini söyleyin. Kan alımı sırasında yaşayabileceği rahatsızlık hissini daha önce deneyimlemiş olduğu kabul edilebilir. Sivrisinek ısırması, arkadaşının çimdiklemesi gibi hafif ağrılara benzeyen doğal örnekler verilebilir. Soğuk sprey gibi ön uygulama sonrası kan alımı yapılabilir ve daha az ağrılı bir uygulama tercih edilebilir. Kan alımı sırasında kolunu ve vücudunu hareket ettirmemesi gerektiği özellikle önceden belirtmelidir. Bunun için laboratuvar ekibi yaşa göre en uygun pozisyonu önerecektir.
- Testi Oyun Olarak Oynama:
Daha küçük çocuklar ile evde kan alımı oyunu veya doktor/laboratuvar oyunu oynayabilirsiniz. Oyuncak bir hayvan veya oyuncak bebek üzerinde deneme yapabilirsiniz. Masal ve hikaye dinlemeyi seven çocuklara, kan vermekten korkan, bunu annesiyle konuşan bir yavru köpeğin öyküsünü anlatarak, çocuğunuzun hem bu konuda kendini yalnız hissetmemesini sağlayabilir, hem de korkusuyla baş edebilmesi için neler yapması gerektiğini aktarabilirsiniz.
Ülkesi
Merkezi