Ana Sayfa /
Alerji /
Gıda Duyarlılığı Tipleri /
Tip IV Alerji
IgE-aracılı olmayan gıda alerjileri özellikle yetişkinlerde daha sık meydana gelmektedir. Bunlar IgE antikorlarına değil, gıda proteinlerine yönelmiş, alerjene özgü T lenfositlerine bağlıdır. Semptomlar genellikle gıda tüketildikten 24 ila 48 saat sonrasına kadar gelişmez ve hastanın yediklerini ayırmak daha zordur. Semptomlar da karmaşıktır. Gastrointestinal inflamatuvar semptomlarla (aşırı geçirgen bağırsak) ve egzama ile myaljiyle ve artritle ilgili semptomların şiddetlenmesi tipiktir.
Bir gıdaya yönelik T hücresi duyarlılaşması, lenfosit transformasyon (dönüşüm) testiyle (LTT) tespit edilebilir.
Gıdaya yönelik tip IV sensitizasyon tanısında bir araç olarak kullanılan lenfosit dönüşüm testi (LTT) laboratuar testleri arasında onaylanmış (valide edilmiş) bir prosedürdür. LTT testinin gıda proteinleri için kullanılması, özgünlüğünü ve duyarlılığını artıran, LPS ile temizlenmiş antijenlerden ve LTT’ye olan metodolojik değişikliklerden yararlanılmasıyla mümkün olmuştur.
Daha öncesinde, tıbbi öyküye bağlı olarak, çölyak hastalığı, laktoz intoleransı ve histamin intoleransı gibi alerjik olmayan gıda intoleranslarının klinik semptomlar temelinde veya laboratuar testleri aracılığıyla elenmesi gereklidir.
Almanya’da kadınların %17’sinin, erkeklerin %8’inin nikele karşı tip IV alerjisi vardır. Bu hastaların % 20-30’u sadece ciltle temas halinde reaksiyon göstermekle kalmaz (nikelle temas alerjisi), gıdadan gelen, bağırsaklar aracılığıyla emilen nikele de reaksiyon gösterir. Çalışmalarda atopik dermatit, egzama, ürtiker ve hatta romatizma, diğer otoimmün hastalıklar ve kronik yorgunluk sendromu (CFS) gibi kronik inflamatuvar hastalık semptomlarında yoğunlaşmanın kanıtları gösterilmektedir.
Nikele bilinen alerji varlığı durumunda sistemik bir duyarlılaşmanın olup olmadığını değerlendirmek için LTT kullanılması gereklidir. Sonuç pozitifse, nikeli azaltılmış diyet denenmelidir. Nikel bu yüzden LTT 56 İntolerans testi yer almaktadır.
Kurumsal
Tip IV Alerji
Gecikmiş tip alerji – başta yetişkinler için önemli
Gıdaya yönelik tip IV sensitizasyon tanısında bir araç olarak kullanılan lenfosit dönüşüm testi (LTT) laboratuar testleri arasında onaylanmış (valide edilmiş) bir prosedürdür. LTT testinin gıda proteinleri için kullanılması, özgünlüğünü ve duyarlılığını artıran, LPS ile temizlenmiş antijenlerden ve LTT’ye olan metodolojik değişikliklerden yararlanılmasıyla mümkün olmuştur.
Gıda toleranslarında LTT aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:
- Reaksiyon birkaç saat sonraya kadar ortaya çıkmazsa ve birkaç gün sürerse
- Egzamatöz cilt değişiklikleri, gastrointestinal semptomlar, myalji ve artrit (eklem iltihabı) semptomları esas şikayetlerse.
- LTT 56 İntolerans Testi
LTT 56 İntolerans testi bir inceleme prosedüründe 55 gıda+Nikel test edilebilir.
LTT gıdalarda TOP 56 maddeyle ilgili olarak, yıllar içerisinde elde edilen bulgular, en sık olarak pozitif sonuç veren test olan 56 alerjenin seçilmesinde kullanılmıştır. Bunlar LTT’de başlangıçtan itibaren ayrı ayrı alerjenler olarak test edilmektedir.
Sistemik nikel alerjisi – “gıda alerjisinin” özel bir formu
Nikele bilinen alerji varlığı durumunda sistemik bir duyarlılaşmanın olup olmadığını değerlendirmek için LTT kullanılması gereklidir. Sonuç pozitifse, nikeli azaltılmış diyet denenmelidir. Nikel bu yüzden LTT 56 İntolerans testi yer almaktadır.
Hastadan hangi materyalin alınması gerekli?
LTT 56 İntolerans Testi: 3x10 ml heparinli kan ve 10 ml jelli serum
Haftanın sadece 4 günü (Pazartesi-Perşembe) numune alınabilmektedir.
Özel koşullardan lütfen 0212 314 4095 numaralı telefonu arayarak veya www.synevo.com.tr üzerinden Online İletişim formunu doldurarak yada [email protected] adresine mail ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10
Avrupa
Ülkesi
Ülkesi
90
Laboratuvar
Merkezi
Merkezi
5.500
Uzman Personel
120 Milyon
Toplam Yıllık Test