Ana Sayfa / Sağlık Paketleri / Metaller ve Mineraller / Hücre İçi Mineral Analizi
Kurumsal

Hücre İçi Mineral Analizi

Çeşitli enzimlerin tetikleyicisi olarak besinler ile dışarıdan aldığımız selenyum, magnezyum, çinko, krom, kobalt, mangan, bakır gibi eser elementler tüm metabolik süreçlerde kritik rol oynar. Bu eser elementlerin farkına varılmayan düşük düzeyleri infeksiyon hastalıklarına yatkınlık, kronik inflamatuvar (iltihabi) lezyonlar, bellek, konsantrasyon, algılama, öğrenme, muhakeme gibi bilişsel fonksiyon bozuklukları ile el becerilerinde zayıflama ve yürüme bozukluğu gibi motor fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

Mide ve bağırsak sistemi bozuk hastalarda mineral analizi daha da önemlidir.

Toplumda mide ve bağırsak hastalıkları sıklığı gittikçe artmaktadır.

Endişe verici bu durumdan besinler yolu ile aldığımız gıda katkı maddeleri, boya, toksin, kimyasal ve metaller sorumlu tutulmaktadır. Sürekli maruz  kaldığımız bu zararlı maddeler mide-bağırsak sisteminin koruyucu bariyer  tabakasına zarar vermektedir.

Vücudu koruyan bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70-80‘i bağırsakta bulunur.  Ayrıca bağırsaklar mikrobiyota denen ve koruyucu bağırsak bakterilerinden  oluşan bir mikroorganizma topluluğu ile kaplıdır. Bağırsak mukozasındaki epitelyal hücreler sıkı bantlarla (tightjunctions-TJ) birbirine bağlanır.  Bu bağlar da hücrelerarasındaki boşlukları kapatıp bağırsak bariyeri oluşumuna katkıda bulunur. Bu bölge besinlerin optimum emilim ve taşınması  için gradyent oluşturduğu gibi aynı zamanda yabancı maddelere karşı tole rans ve bağışıklık arasındaki dengeyi de kontrol eder. Besinlerle aldığımız  gıdalar sindirildiğinde yararlı olan besin maddeleri, vitamin ve mineraller  bağırsaktan emilirken, yabancı maddeler, toksin ve mikroplar bağırsak bariyeri  ve bağışıklık hücreleri tarafından dışarı atılır veya yok edilir.

Bağırsak mukozası gıdalar ile aldığımız  çeşitli yabancı madde, metal,  kimyasal ve bakteriler ile devamlı  uyarılır ise hücrelerarası bağların  açılmasına sebep olur. Bağırsak bariyerinin  geçirgen hale geldiği bu duruma  ‘’Aşırı geçirgen bağırsak sendromu  (leaky gut)’’ denir. Bu durumda  bağırsaktan hücre için gerekli minerallerin  emilimi bozulurken gereksiz  bir çok metal ise vücuda girerek  çeşitli organ ve dokularda birikmektedir.

Image title
Mineral dengesinin değerlendirilmesi için hücre içi mineral düzeyleri  önemlidir.

Hücre içi mineral analizi eser elementlerin hem hücre içi hem de serumdaki  serbest kısmın değerlendirilmesine olanak sağlar. Sadece serum düzeyi ölçümü  özellikle hücre içinde fonksiyon gören potasyum, çinko, magnezyum, selenyum ve bakır gibi minerallerin doğru değerlendirilmesi için yeterli değildir(Şekil). Hücre içinde yapılan mineral analizi eser element dengesinin optimum şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar.

Bu analiz eser elementlerin düşük düzeyleri için olduğu kadar yüksek düzeylerin  saptanması açısından da önemli bir analizdir.

Image title

Şekil: Hücre içi mineral analizi; hem hücre içi mineral düzeyi hem de serum seviyelerinin  birlikte değerlendirilmesini sağlar.

Toksik metaller ile minerallerin etkileşimine dikkat edilmelidir.

Bazı toksik metaller, hayati önem taşıyan eser elementler ile rekabet ederek  onların bağlanma ve etki etme alanlarını engellerler. Bu durumda eser elementler  normal düzeyde olsa bile enzimatik bağlanma yerlerinde yeterince  etkili olamaz. Böyle bir rekabetin kadmiyum ile çinko, nikel ile magnezyum,  kurşun ile kalsiyum arasında olduğu bildirilmiştir. Cıva ise selenyum ile yarışarak  etkisini bloke eder. Bu yüzden de kalsiyum, çinko, magnezyum ve  selenyum ölçümü ile birlikte kurşun, kadmiyum, nikel ve cıvanın ölçümü de  önemlidir.


Bu nedenle hücre içi mineral analizi ile birlikte toksik metallerin ölçümü de  yapılır.

Yöntem

Ölçümde özel bir laboratuvar teknolojisi gerektiren ICP-MS (İndüktif Eşleşmiş  Plazma Mass Spektrometri) yöntemi kullanılır.
Hastadan alınan Li-Heparin tam kan örneği yeterlidir.
Sonuçlar 10 gün içinde hazır edilir.


Hücre İçi Mineral Profil İçeriği
Mineraller; Magnezyum, Selenyum, Çinko, Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Krom, Bakır, Mangan, Molibden, Sodyum
Toksik Metaller; Kurşun, Kadmiyum, Nikel, Cıva
Image title
Kaynaklar:
  • Hartmann M., Hartwig A.: Disturbance of DNA damage recognition after UV-irradiation  by nickel (II) and cadmium(II) in mammalian cells. Carcinogenesis 19: 617-621, 1998.
  • Jennrich P.: Schwermetalle – Ursache für Zivilisations krankheiten. CO’MED 2007.
  • Thomas L.: Labor und Diagnose. TH-Books Verlags gesellschaft 2012.
  • Löffler BM.: Die Calcium-Magnesium defiziente Bevölkerung: Vitamin D3 allein ist  nichtgenug. OM&Ernährung 2014.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul 0850 4 20 20 20

Takip Edin

Synevo Laboratuvarları, Medicover grubun global güç ve güveni ile Türkiye’de hizmet veren, bir Synevo Network kurumudur.

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.