Gıda Duyarlılık Testi - 286 Gıda
Ataşehir-1 Şube: Pazar 08:30 - 17:00
Bodrum Şube: Hafta İçi 08:30 - 17:30 / Cumartesi 08:30 - 16:30


Gıda Duyarlılık Testi Nedir?
Gıda duyarlılığı, bireylerin tükettiği bazı besinlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Sebebini bilmediğimiz bağırsak problemleri, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, depresyon, kas-eklem ağrıları, ciltte döküntü gibi günümüzde yaygın rastlanan şikayetler, bireyin bazı gıdalara karşı duyarlılığı olduğunun göstergesi olabilir.
Belirtiler genel olarak gıda ile temastan en erken 2-3 saat ila 1-2 gün sonra veya daha geç ortaya çıkar. Bu nedenle besinler ile şikayetler arasında bağlantı kurmak zordur. Süregelen inflamatuvar tepkiler zamanla kronikleşerek uzun vadede farklı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.
Gıda duyarlılık testi, vücudun belirli besinlere karşı duyarlılık gösterip göstermediğini ve bu duyarlılığın seviyesini belirlemek için yapılan bir laboratuvar analizidir. Eğer bir gıda duyarlılığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, laboratuvarda vereceğiniz az miktarda bir kan örneği ile hangi besinlere karşı hassasiyetiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.
Gıda Duyarlılık Testi-286 Gıda İçerik Ve Örnek Raporu
Yeni nesil multipleks gıda duyarlılık testi, 286 farklı gıda kaynağına karşı vücudun verdiği reaksiyonları analiz ederek kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmasına yardımcı olur. Bu test, süt, kuruyemiş, baharat, içecek ve Ginseng, Chia tohumu gibi yeni gıdalar da dahil olmak üzere 13 farklı gıda grubundan 286 gıda antijenini test eder.
Gıda Duyarlılık Testi özellikle gastrointestinal sorunlar, cilt sorunları, baş ağrıları ve ruh hali bozuklukları gibi gıda duyarlılıkları, gıda intoleranslarıyla ilişkili olabilecek kronik semptomlar yaşayan kişiler için faydalıdır.
Gıda Duyarlılık Test Adımları
- Test Seçimi
Kliniğinize en uygun testi belirleyin. - Numune Türü ve Hazırlığı
Test için damardan kan örneği alınması gerekmekte. Testten önce özel bir hazırlık gerekmez, ancak İmmünosupresanlar ve steroidler gibi ilaçlar test sonuçlarını etkileyebileceğinden, randevu oluşturmadan önce sağlık hizmeti sağlayıcılarını alınan ilaçlar hakkında bilgilendirmek ve doktorunuzun vereceği belirli talimatları izlemek önemlidir. Antihistaminik ilaç kullanımı testin yapılmasını engellemez. - Kan Örneği Verme
Damardan alınan az miktar (10 mikrolitre serum/Plazma) kan örneği yeterlidir. - Laboratuvar Analizi
Kan örneğiniz laboratuvarda test edilir. - Sonuçların Değerlendirilmesi
Kişisel test sonuçlarınızı ve size özel hazırlanan detaylı raporu alın. - Doktor Görüşmesi ve Planlama
Doktorunuzla, diyetisyeninizle test sonuçlarını inceleyin ve beslenme düzeninizi planlayın.
Test Sonuçlarım Ne Anlama Geliyor?
Test sonucunda belirlenen gıda duyarlılıkları, kişinin bağışıklık sistemi ile ilişkili reaksiyonları ortaya koyar. Hangi besinlerin vücudunuz için tetikleyici olduğunu ve bu besinlere karşı verdiğiniz tepkinin düşük, orta veya yüksek hangi seviyede olduğunu gösterir. Bu doğrultuda, duyarlılık gösterilen besinlerin tüketimi belirli bir süre sınırlandırılarak eliminasyon süreci başlatılır. Ayrıca, bu besinlerin hangi alternatiflerle değiştirilebileceği konusunda öneriler sunar. Eliminasyon sürecinde, bireyin semptomlarındaki değişimler takip edilir ve bu süreçte bireyin ihtiyaçlarına özel bir beslenme planı hazırlanır.
Eliminasyon sürecinin ardından, uzman gözetiminde belirli gıdalar kademeli olarak tekrar beslenme düzenine dahil edilir. Bu aşamada, bireyin vücudunun bu gıdalara nasıl tepki verdiği gözlemlenir ve uzun vadeli sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturulması sağlanır.
Bu test, bireylerin hangi gıdalara karşı duyarlılığı olduğunu anlamalarına ve bu doğrultuda yaşam tarzlarını düzenlemelerine yardımcı olur. Sonuçların değerlendirilmesi ve uygulanacak beslenme planının oluşturulması için uzman bir diyetisyen veya hekim ile görüşülmesi önerilir.
Test Edilen Gıda Kaynakları
Kategori |
Gıdalar |
ET |
Sığır, Dana, Kuzu, Keçi, Tavuk, Hindi, Ördek, Tavşan, Domuz, Geyik, At |
SÜT VE YUMURTA |
İnek sütü, Keçi sütü, Manda sütü, Koyun sütü, Kazein, Alfa-Laktalbumin, Beta-Laktoglobulin, Koyun peyniri, Keçi peyniri, Ayran, Çökelek, Gouda, Mozzarella, Parmesan, Yumurta akı, Yumurta sarısı, Bıldırcın yumurtası |
TAHILLAR & TOHUMLAR |
Gluten, Gliadin, Buğday, Durum buğdayı, Siyez buğdayı, Kavuzlu Buğday, Kavlica buğdayı, Buğday kepeği, Buğday cımı, Karabuğday, Yulaf, Arpa, Malt, Darı, Pirinç, Çavdar, Susam, Kinoa, Ayçiçeği, Kabak çekirdeği, Cam fıstığı, Mısır, Kenevir tohumu, Haşhaş tohumu, Keten tohumu, Acı bakla tohumu |
BAKLAGİLLER |
Yeşil fasulye, Kuru fasulye, Maş fasulyesi, Mercimek, Nohut, Yer fıstığı, Bezelye, Soya, Şeker bezelye, Demirhindi |
MEYVELER |
Elma, Kayısı, Şeftali, Armut, Mandalina, Nektarin, Portakal, Greyfurt, Karpuz, Kavun, Kiraz, Muz, Çilek, Kivi, Ananas, Erik, Nar, Bektaşi üzümü, Üzüm, Kuru Üzüm, Frenk üzümü, Limon, Mişket limonu, İncir, Mango, Dut, Papaya, Çarkıfelek meyvesi, Altın çilek, Böğürtlen, Yaban mersini, Kızılcık, Kara mürver, Ahududu, Hurma |
SEBZELER |
Patates, Tatlı patates, Soğan türevleri, Domates, Patlıcan, Kabak türevleri, Karnabahar, İstiridye, Salatalık, Havuç, Pırasa, Sarımsak türevleri, Balkabağı, Kereviz kökü, Kereviz sapı, Turp türevleri, Brokoli, Brüksel lahanası, Lahana türevleri, Enginar, Ispanak, Kırmızı pancar, Bambu filizi, Hindiba, Roka, Marul, Alabaş, Pazı, Zeytin, Avokado |
BALIK & DENİZ ÜRÜNLERİ |
Çipura, Hamsi, Levrek, Mezgit, Sardalya, İstavrit, Uskumru, Somon, Kerevit, Turna balığı, Yılan balığı, Kılıç Balığı, Alabalık, Ton balığı, Kalkan, Morina, Ringa balığı, Mürekkep balığı, Dil balığı, Sazan, Havyar, Midye türleri, Yengeç, Ahtapot, İstiridye türleri, Karides türleri, Kalamar ve diğer bazı deniz ürünleri |
BAHARATLAR |
Nane, Kimyon, Kırmızı biber, Chili biberi (süs biberi), Tarçın, Karanfil, Kişniş, Köri, Fesleğen, Defne yaprağı, Çemen otu, Zencefil, Ardıç, Limon otu, Kakule, Hardal, Muskat, Keklik otu, Biber (siyah/beyaz/yeşil/kırmızı), Biberiye, Adaçayı, Anason, Tarhun, Kekik, Zerdeçal, Vanilya, Maydanoz, Dereotu |
YENİLEBİLİR MANTARLAR |
Çörek mantarı, Sankız Mantarı, Enoki mantarı, Kral mantarı, İstiridye mantarı, Kültür mantarı |
YENİ NESİL GIDALAR |
Badem sütü, Aloe vera (şansabır), Karahindiba kökü, Ginkgo (Mabet ağacı), Ginseng, Dulavratotu kökü, Guarana, Aronya meyvesi, Yosun bazlı meyve, Chia tohumu, Maca kökü, Ün kurdu, Aspir yağı, Tapiyoka nişastası, Yacon kökü, Yosun türevleri |
KAHVE & ÇAY |
Siyah çay, Yeşil çay, Kakao, Kahve, Hibiskus, Yasemin, Moringa çayı, Nane çayı, Papatya |
KURUYEMİŞ |
Badem türevleri, Fındık türevleri, Ceviz, Kaju fındığı, Antep fıstığı, Kestane, Kola fındığı (Çok az miktarda) |
DİĞERLERİ |
Ekmek mayası, Bira mayası, Şeker kamışı, Kara mürver çiçeği, Bal, Serbesti otu, M-Transglutaminaz, Agar Agar (İşlenmiş yosun jelatini), Siyah küf mantarı (Aspergillus niger) |

Ülkesi

Merkezi


