Ana Sayfa / Hakkımızda / Bültenler / Fırıncı Mayası İntoleransı
Kurumsal

Fırıncı Mayası İntoleransı

Fırıncı Mayası İntoleransı

Fırıncı mayasının bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae’dir. Tek hücreli tomurcuklanan bir maya türüdür. "Saccharomyces" sözcüğü Yunanca ve Latince'den türetilmiştir, "şeker mantarı" demektir; "Cerevisiae" Latince "biradan" demektir. Ekmek mayası (başka organizmalar da bu amaç için kullanılır), bira mayası üst fermantasyon mayası olarak da bilinir. Bu tür aynı zamanda gıdasal maya ve maya özü 'nün kaynağıdır. Saccharomyces cerevisiae’nin, eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılmasından dolayı en önemli maya türü olduğu söylenebilir. Üzümün kabuğundan izole edildiği tahmin edilmektedir. Koyu kabuklu meyvelerin kabuklarındaki beyaz tabakanın bir bileşenidir. Mayalar metabolizmaları gereği karbonhidratları (şekerleri) fermente ederek karbondioksit ve etanole parçalarlar.

Saccharomyces cerevisiae'nin fermente gıda ve gıda bileşenlerinde yaygın kullanımı ile birlikte Batı toplumunda fırıncı mayası intoleransı da artmıştır. S. cerevisiae , bira, şarap ve elma şarabı gibi iyi bilinen alkollü içecekler ve unlu mamullerin yanı sıra, "multi-vitamin" preparatlarında bir gıda takviyesi olarak, hayvan yemlerinde örneğin iştah açıcı ezmelerde "probiyotik" olarak  ve hatta aşı üretiminde kullanılmaktadır.  Bu nedenle, sıklıkla maya bileşenlerine maruz kaldığımız net olarak ortadadır.
Birkaç çalışma, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD) olan hastaların bir kısmında fırıncı mayasına duyarlılık olduğunu bildirmektedir. Özellikle, Crohn hastalığı (CD) olan hastalarda, S. cerevisiae bir antijen olarak kabul edilir ve mayanın hücre duvarındaki mananına (fosfopeptidomannan) karşı S. cerevisiae antikorların (ASCA'lar) gelişiminin önemi ve serolojik belirteç olduğu tanımlanmıştır. Bununla birlikte, ASCA'ların belirlenmesi CD'nin yanı sıra diğer otoimmün bozukluklarda da güvenilirdir. Mayalara karşı alerji-hipersensitivite ile ilgili az literatür olmasına rağmen, bazı klinik durumlar bu mikroorganizmalara maruziyetin azaltılmasından fayda görebilir.

Maya İntoleransının Belirtileri
  • IBS semptomları; ağrısı, şişkinlik, aşırı kazanç
  • Deri şikayetleri; egzama, sedef hastalığı, ürtiker (kurdeşen), döküntüler, kaşıntılı deri
  • Baş ağrısı ve migren
  • Kilo almak
  • Endişe ve depresyon
  • Yorgunluk ve yorgunluk
  • Eklem ağrısı
  • Solunum problemleri

Unlu mamul tüketimi sonrasında ortaya çıkan şikayetler, birkaç önemli hastalığın ortak bulgusu olduğu için bu hastalara uygun test yapılmadan veya alerji ve immünoloji uzman değerlendirilmesi yapılmaksızın maya alerjisi tanısı konulması, diğer başka önemli hastalıkların atlanılmasına neden olabilir Aynı zamanda gerçek maya alerjisi olan hastaların da eksik değerlendirilmesine yol açabilir.

Fırıncı Mayası Nelerde bulunur? Maya İçerebilecek Yiyeceklere Örnekler:
  • Stok mayşe (?) / sebze suyu
  • Vejetaryen ürünler
  • Somun, ekmek
  • Pastalar ve hamur işleri
  • Pizza
  • Süt ürünleri, ör: Ayran, yoğurt, olgunlaştırılmış peynir
  • Bira
  • Kuru meyve (üzüm, hurma ve incir gibi meyvelerin kabuğunda da doğal olarak bulunduğunu biliyor muydunuz?)
  • Mısır gevreği
  • Çeşniler
  • Çeşitli meyveler (özellikle koyu renk kabuklu)
  • Kurutulmuş etler
  • Mantarlar
  • Soslar
  • Baharat karışımları
  • Et suyu veya et suyu küpleri de maya içerebilir.
Diyetimdeki Mayayı Nasıl Değiştirebilirim?

Ekşi maya ekmekler genellikle mayasızdır ve maya içeren ekmeğe alternatif olarak tüketilebilir. Ancak maya içeren ekşi mayalı ekmekler de vardır. Paketlenmiş ekmeklerde her zaman içerik listesine dikkat edin ve mayasız ekmek tüketin. Bazı tariflerde maya, kabartma tozu, tartar tozu ile değiştirilebilir. Tipik maya tadı eksiktir ve hamur, mayadaki kadar gevşek değildir.

Ek olarak, açıldıktan sonra çok uzun süre saklanan herhangi bir gıda ürünü maya içerebilir. Uygun yiyecek hazırlama ve saklama, bunun olmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Dikkat; Maya alerjisi ile maya intoleransı aynı şey değildir. Yiyecek alerjileri, vücudun yiyecekleri yabancı bir madde olarak algılaması ile ortaya çıkan, kurdeşen ve kaşıntı dahil hafif ila anafilaktik şok dahil şiddetli semptomlara neden olabilen ciddi bir durumdur.

Maya Yerine Kullanılabilecek Ürünler
  • Soya sosu yerine kavrulmuş susam yağı
  • Rakı, cin, viski, votka ve tekila
  • Soda ile hazırlanmış ekmekler, mayasız ekmek, bazı lavaşlar, tortilla, pirinç, yulaflı bisküvi ve kekler
  • Kesik (lor) diye adlandırılan peynirler ve ricotta
  • Sirke yerine limon suyu    

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920426/

Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul 0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.