Ana Sayfa / Hakkımızda / Duyurular / Nikelden Kaçının
Kurumsal

Nikelden Kaçının

Nikel Alerjisinden Etkilenenlerin Oranı %15
Günümüz toplumunda yaklaşık %15 oranın da nikel alerjisi görülmektedir. Etkilenen hastaların yaklaşık %30’unun besinler yolu ile nikel alımı olduğu tespit edilmiştir. Çikolata, fındık, bazı et veya meyve, sebze çeşitleri, bazı deniz kabukları alımından sonra nikel alerjisi ortaya çıkmaktadır. 

Çoğunlukla deri ile ilgili belirtiler, atopic dermatit, deri egzamaları veya kronik yorgunluk sendromları, bedensel ve ruhsal zayıflık, baş ağrısı olarak bulgu verebilir. Böyle durumlarda Nikel Alerji Testi ile alerjik durum tespit edilmektedir. Nikel alerjisi var ise nikel miktarı azaltılmış bir diyet uygulanmaktadır.

Nikel Alerji Testi
Nikel alerjisi için LTT-Nikel testi uygulanmalıdır. LTT (Lenfosit Transformasyon Test) hücresel alerjik duyarlaşmayı (Tip IV - geç alerji) gösteren, klasik alerji testlerine göre duyarlılığı çok yüksek, özel bir alerji tanı testidir. 

Bireyden alınan kandan laboratuvar ortamında bağışıklık hücreleri izole edilerek hücre kültürü oluşturulur ve nikel ile temas sonrası kişinin kendi canlı hücrelerinin reaksiyonu ölçülür.
LTT testi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için lütfen laboratuvarımız ile temasa geçiniz.

Kişisel Nikel Kaynaklarınızı Öğrenin
Ev malzemeleri içerisinde önemli nikel kaynakları, ısıtıcı birime suyun direkt teması olan çelik tencereler, krom-nikel çeliğinden tavalar, elektrik ısıtıcıları veya kahve ve espresso makinalarıdır.
Kahve makinalarından çıkan kahvede, hazır kahvedekinden 10 kat kadar daha fazla nikel bulunabilir. Paslanmaz çelikler zararsızdır. Armatürlerde uzun süre duran suyun nikel oranı genellikle yüksektir. Bu yüzden çeşmelerden suyun kullanılmadan önce bir miktar akıtılması kural olmalıdır. Bundan başka nikelin tütün dumanında bulunduğu da bilinmelidir.

Besindeki Nikeli Azaltmak
Besindeki nikeli azaltmak her zaman kolay değildir, çünkü gıdalardaki nikel içeriği ekimin yapıldığı yere, gıda cinsine, bitki yaşına ve aynı zamanda işlenmesine göre değişmektedir. Bu sebepten dolayı diyet tavsiyeleri, nikel birikimini iyi veya kötü olarak gösteren gıdalar üzerine yapılmalıdır. Gıda ürünlerindeki miktar kadar gıdanın tüketim miktarına da dikkat edilmesi gerekir. Nikel yüklemesinin azaltılmasında aşağıdaki tavsiyiler de yardımcı olacaktır.

Nikel İçeriği Yüksek Olan Gıda Maddeleri
Süt ve Süt Ürünleri: Beyaz peynir, eritme peyniri, peynir çeşitleri
Et ve Et Ürünleri: Sakatatlar, ciğer, böbrek, sucuk, salam
Balık ve Balık Ürünleri: Ton balığı, ıstakoz, sardalya, midyeler
Şekerlemeler: Her türlü çikolata, meyve özlü tatlılar, fıstıklı tatlılar, badem ve fındık, acıbadem, gofretler, nugat, meyan köklü şekerli ürünler
İçecekler: Çay (özellikle siyah çay), kakao ve hazır kakao ürünleri, alkol içeren içecekler (bira ve şarap dahil)
Tahıl ve Tahıl Ürünleri: Tam tahıl ekmekleri, kepek ekmekleri, karabuğday ekmekleri, arpa ile yapılan ekmekler, tam tahıl buğdayı (yulaf ezmesi), hazır müsli
Sebzeler: Fasulye, bezelye, soya fasulyesi, mercimek, brokoli, ıspanak, kuşkonmaz, lahana, mutfak yeşillikleri ve özellikle maydanoz
Meyveler: Muz, kiraz, erikler (meyve suları dahil), kaju, fındık, badem, çam fıstığı, ceviz.

FAYDALI BİLGİLER
Kaliteli Yağlar Kullanın
Bitkisel yağların hidrojenasyonu için katalizör olarak nikel kullanıp uygun yöntemler ile bu nikel %99 oranında tekrar uzaklaştırılmaktadır. Bu sebepten dolayı kaliteli bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Meyve ve Sebzelerin Soyulması
Nikel, kabuklarda daha yoğun olarak bulunduğundan dolayı tüm meyvelerde nikel alımı kabuğun soyulmasıyla azaltılmış olabilir. Örneğin patates, bu azalma oranı %50’ye ulaşmaktadır.

Doğru ve Uygun Mutfak Malzemeleri Kullanın
Et ürünlerinin alüminyum ve tenekelerde (Geleneksel konserve kutuları) saklanması, nikel içeriğini arttırmaktadır. Mutfak ortamında krom-nikel metallerinin kullanımı ile özellikle yüksek asit içerikli gıda ürünlerinde nikelin açığa çıkması artmaktadır. Aşınmayan, sıcaklığa dayanıklı emaye, cam veya plastik tavsiye edilmektedir.

Deri Temasından Sakının
Düşük nikel oranlı diyet esnasında ayrıca nikel içeren malzemeler ile deri temasından sakınılmalıdır. Moda olan, gümüş ve beyaz altın mücevherat, düğmeler, gözlük çerçeveleri, bazı madeni paralar nikel içermektedir.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıYayın PolitikasıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul 0850 4 20 20 20

Takip Edin

Synevo Laboratuvarları, Medicover grubun global güç ve güveni ile Türkiye’de hizmet veren, bir Synevo Network kurumudur.

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.