Trigliserid Testi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Trigliserid Testi Nedir?
Trigliserid testi, kan dolaşımındaki yağ miktarını ölçmek için yapılan rutin bir kan testidir. Yemek yediğinizde vücudunuz hemen kullanması gerekmeyen kalorileri trigliseridlere dönüştürür. Trigliseridler yağ hücrelerinde depolanır. Daha sonra öğünler arasında enerjiye ihtiyaç duyulduğunda hormonlar trigliseridleri serbest bırakır.
Trigliseridler, kan içinde bulunan bir tür yağdır ve bunların ölçümü, kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklarda risk faktörlerinin değerlendirilmesinde önemlidir. Koroner Kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesine yönelik tarama ve takip çalışmaları sırasında, total kolesterol ve HDL-kolesterol ile birlikte kullanılır.
Trigliserid Testi Örnek Türü ve Hazırlık
- Genellikle testten önce 9-12 saat aç kalınması önerilir. Bu açlık süresi boyunca bireyler su dışında herhangi bir yiyecek veya içecek tüketmekten kaçınmalıdır.
- Alkolden Kaçının: Trigliserid seviyelerini etkileyebileceğinden, testten en az 24 saat önce alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Trigliserid Normal Değeri
≥18 yaş:
Normal: <150 mg/dL
Sınırda yüksek: 150-199 mg/dL
Yüksek: 200-499 mg/dL
Çok yüksek: ≥500 mg/dL
Trigliserid Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Yüksek trigliserid, atardamarların sertleşmesine veya atardamar duvarlarının kalınlaşmasına (damar sertliği) katkıda bulunabilir; bu da felç, kalp krizi ve kalp hastalığı riskini artırır. Ancak trigliserid yüksekliği, riskinizi artırabilecek pek çok şeyden yalnızca biridir.
Aşağıdaki durumların da felç, kalp krizi ve kalp hastalığı riskini arttırdığı unutulmamalıdır:
- Yüksek düzeyde "LDL" kolesterolünüz varsa - LDL düzeyiniz, kalp krizi veya felç riskinizi trigliseridinizden bile daha fazla etkiler.
- Yüksek tansiyonunuz varsa
- Sigara içmek
- Aşırı kilonuz varsa
- Erkekler için 55 yaş altı, kadınlar için 65 yaş altı kalp hastalığına yakalanmış bir ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa.
- İleri yaş
- Özellikle kan şekerini kontrol etmekte sorun yaşayan diyabet hastasıysanız
Yüksek trigliserid düzeyi aşağıdaki hastalıkların belirteci olabilir:
- Tip 2 diyabet veya prediyabet,
- Böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği
- Hipotiroidizm (düşük tiroid hormon seviyeleri)
- Metabolik sendrom (bel çevresinde çok fazla yağ birikimi, yüksek tansiyon, yüksek trigliseridler, yüksek kan şekeri ve anormal kolesterol seviyelerini içeren bir dizi durum)
- Kalıtsal hipertrigliseridemi ve vücudun yağı enerjiye dönüştürmesini etkileyen bazı nadir genetik nedenler
Düzenli olarak yaktığınızdan daha fazla kalori alıyorsanız, özellikle de yüksek karbonhidratlı gıdalardan alıyorsanız, trigliseridiniz yüksek olabilir (hipertrigliseridemi).
Aşırı yüksek trigliseridler pankreasta akut inflamasyona (pankreatit) neden olabilir.
Bazen de trigliserid yüksekliği diüretik, steroid, beta bloker, östrojen ve progestin gibi ilaçları almanın bir yan etkisi olabilir. Aşırı alkol alımı, sedanter yaşam da hipertrigliiseridiemi yapan nedenlerdendir.
Yüksek trigliserid seviyelerine sahip olan bireyler genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, diyet, egzersiz ve gerekirse ilaçlarla tedavi edilirler. Bu nedenle, trigliserid seviyelerinin düzenli olarak ölçülmesi, tedaviye yanıtın izlenmesinde kritik bir rol oynar.
Trigliserid Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Düşük trigliserid seviyeleri genellikle tek başına bir endişe kaynağı olmasa da yetersiz beslenmeye veya hipertiroidizm gibi bazı tıbbi durumlara işaret edebilir. Kolesterol düşürücü ilaçlar da trigliserid düzeyinin düşük olmasına neden olabilir.
Anormal Trigliserid Düzeylerinin Belirtileri
Yüksek Trigliserid Belirtileri:
Trigliserid değerleri aşırı yükselmedikçe ve bazı organ patolojilerine neden olmadıkça genelde belirti vermez.
Çok yüksek düzeylerde oluşabilecek en sık belirtli ve bulgular:
- Şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma ile karakterize pankreatit (pankreas iltihabı) belirtileri.
- Ksantom varlığı (deri altında yağ birikintileri).
- Yorgunluk ve halsizlik.
- Kalbi besleyen damarlardaki tıkanmaya bağlı belirtiler (göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi).
- Beyne giden damarlardaki daralmaya bağlı belirtiler ( hissizlik, güç kaybı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı gibi).
Düşük Trigliserid Belirtileri:
- Yorgunluk ve halsizlik
- Beslenme eksikliği belirtileri (iştah kaybı, kilo kaybı, kuru cilt gibi)
- Sindirim sistemi rahatsızlığı belirtileri (ince bağırsaktan yağların iyi emilemediği durumlarda yağlı dışkı gibi)
Sonuç
Trigliserid ölçümü kardiyovasküler sağlığın değerlendirilmesinde önemli bir bileşendir ve bireylerin sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmalarına yardımcı olabilir. Diğer lipid parametreleriyle birlikte trigliserid seviyelerinin izlenmesi, kalp hastalığı ve inme ile ilişkili risk faktörlerinin erken tespiti ve yönetimi için çok önemlidir.
Ülkesi
Merkezi