Gıda Alerjisi ve İntoleransı Semptomları

Gıda alerjileri ve intoleransları farklı kişilerde farklı semptomlara yol açabilir
Vücudumuzun besleyici madde ve enerji ihtiyacını karşılamak için hepimiz gıdalara ihtiyaç duyarız –ancak bu sayede tam ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Her insan ayrı bir bireydir ve tümüyle kendine özgü ihtiyaçları vardır. Aynı şey beslenme konusunda da geçerlidir: Size iyi gelen bir gıda, başka biri için zararlı olabilir ve birtakım sorunlara yol açabilir.
IgG gıda alerjisi –çeşitli kronik şikayetlerin muhtemel tetikleyicisi 
Belirli gıda maddelerinin iyi tolere edilememesinin, şişkinlik, ishal, baş ağrısı veya cilt sorunları gibi çeşitli semptomlara yol açmasının birçok nedeni vardır. Olası nedenlerden biri, IgG gıda alerjisidir (tip III).
Bu gecikmeli alerjiler, düşük yoğunluklu inflamatuvar durumlara yol açabilirler. Dahası, bu inflamatuvar süreçler de farklı kronik hastalıkların olası tetikleyicisi olabilirler. Dolayısıyla, bir IgG gıda alerji testi ile bu testi takip eden bir eliminasyon ve yükleme diyeti, aşağıdaki türde inatçı şikayetleri olan insanlar için yararlı bir yaklaşım olabilir:

Mide-Bağırsak Sorunları

İrritabl Bağırsak Sendromu veya Crohn hastalığı gibi kronik şikayetlerde tip III gıda alerjilerinin rolü olabilir.
Mide ağrısı, şişkinlik, ishal ve kabızlık en yaygın mide-bağırsak rahatsızlıklarıdır. Birçok insan, kökeni belli olmayan bu türde kronik şikayetlerden (çoğu zaman yorgunluk ve halsizlikle birlikte) muzdariptir. Bu şikayetlerin tetikleyicisi, içinde IgG gıda alerjilerinin de (tip III) bulunduğu gıda duyarlılıkları olabilir. En yaygın iki mide-bağırsak rahatsızlığı İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) ve Crohn hastalığıdır (CD).

Crohn Hastalığı

Tip III gıda alerjisi, düşük yoğunluklu inflamasyona yol açabilir.
Crohn hastalığı (CD) en çok ince bağırsağın sonu ile kolonun başlangıcını etkileyen, fakat sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde de görülebilen kronik bir inflamatuvar hastalıktır. Ülseratif kolit gibi, CD de hem ağrılı hem de bünyeyi zayıflatıcı olabilir.
CD’de gecikmeli bir IgG gıda alerjisi rol oynuyor olabilir. Dolayısıyla bu noktada ImuPro konsepti, olağan tedavilere değerli bir katkı sunabilir. 

CD’si olan kişilerde çoğu zaman iştah kaybı olur ve bunun sonucunda da kilo kaybedebilirler. Ayrıca bitkinlik hissi ve yorgunluk da çok yaygındır. CD kronik bir hastalıktır, bunun anlamı, hastaların zaman zaman hastalığın alevlendiği ve semptomlara yol açtığı ağır dönemlerle, semptomları hiç fark etmedikleri görece rahat dönemler yaşadığıdır.

Crohn Hastalığının Yaygın Semptomları

  • Mide ağrıları
  • Şiddetli sulu veya kanlı ishal nöbetleri
  • Abdo

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)
İrritabl Bağırsak Sendromunun bazı semptomları IgG gıda alerjilerinin eseri olabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) yoğun bir huzursuzluk ve strese neden olur, bazı insanları tümüyle yaşamın dışına bile itebilir. İnsanlar çalışamaz, sosyal hayata katılamaz, hatta kısa mesafeler arasında bile yolculuk yapamazlar.
Şikayetlerin yoğunluğu kişiden kişiye değişir. Yıllar geçtikçe artabilir. Bazı hastalarda IBS ara sıra ortaya çıkan hafif semptomlar halinde seyrederken; bazı hastalar sürekli ve şiddetli bir rahatsızlık şeklinde seyreder. IBS herhangi bir işaret vermeden ortaya çıkabildiği gibi, örneğin bir bağırsak enfeksiyonundan sonra da ortaya çıkabilir. Kişinin yaşam kalitesi çoğu zaman dikkat çekici bir şekilde bozulur.

Tedavi çoğunlukla, semptomların kontrol altında tutulmasını sağlayan dışkı yumuşatıcı ve laksatif türü ilaçlardan oluşur. Semptomlar çoğu zaman belirli gıdaların tüketilmesine bağlandığı için, IBS’si olan kişiler sık sık, günlük beslenmelerini ciddi bir şekilde kısıtlayan karmaşık diyet planları geliştirirler.
Bir IgG gıda alerji testi ve ardından yapılacak bir eliminasyon ve provakasyon diyeti bu konuda ilginç bir yaklaşım olabilir. ImuPro size, alınan test sonuçları ışığında, diyetinizde son derece titiz değişikliklere gitme olanağı sağlar.

IBS’de Yaygın Semptomlar

  • Kabızlık ve ishal (bazan dönüşümlü olarak)
  • Mide ağrısı
  • Abdominal ağrı
  • Şişkinlik
  • Kramplar

Baş ağrıları-Migren

IgG gıda alerjisi-migrene neden olan inflamatuvar süreçlerin tetikleyicisi olabilir
Sıklığı az veya çok, birçok insan başağrısı çeker. Başağrılarının 200’den fazla türü vardır; en yaygınları gerilim kaynaklı başağrısı ile migrendir. Başağrılarının sıklık, süre ve belirtileri/görünümleri ya da ağrı türleri (zonklayıcı, çekiçle döver gibi, baskılayıcı, vb.) farklıdır. Migren ve gerilim kaynaklı başağrısı primer başağrıları olarak nitelenir ve kendine özgü bir klinik resmi olan, doğrudan tedavi edilebilecek rahatsızlıklar olarak görülürler.
Primer başağrılarının nedenleri henüz bilinmemektedir. Migreni olan çok sayıda insan, atakları gıdaların tetiklediğinden şüphelenmektedir. Bu tetikleyici gecikmeli bir IgG gıda alerjisi olabilir. O nedenle ImuPro konsepti burada faydalı bir yaklaşım olabilir: Çünkü IgG gıda alerji testleri ile kişisel beslenme rehberliği hizmetlerini birleştirmektedir. 

En çok rastlanan iki migren şekli vardır ve bunlar aurasız migren ve auralı migren şeklinde adlandırılırlar. Auralı migren, ağrı başlamadan önce aura adı verilen birtakım belirti ve işaretler gösterir. Semptomlar arasında gözde ışık çakmaları, kör noktalar, odaklanma güçlüğü, denge ve koordinasyon sorunları, halsizlik, boyunda, omuz, kol ve bacaklarda sertleşme ve karıncalanma ve konuşma güçlüğü sayılabilir. Bu aura evresi genellikle 15 dakika – 1 saat arasındadır. Migrenli 5 kişiden ortalama 1’inde aura semptomları gözlenir.

Migren kompleks bir nörolojik tablo sergiler. Migrenli kişiler genellikle uzun süren, şiddetli baş ağrılarından şikayetçidirler. Migren, genellikle başın sadece bir tarafında zonklayıcı veya atımlı ağrılara neden olur. Ataklar uykuda, işte veya gündelik faaliyetler sırasında başka bir zamanda gelebilir. İnsanı haftada birkaç kere gibi sık aralıklarla yoklayabileceği gibi, yılda bir veya iki kere gibi çok seyrek de yoklayabilir. Migren çoğu kez ergenlikte başlar ve en çok 35 ve 45 yaş arasında etkili olur.

Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
90 Laboratuvar
Merkezi
5.500 Uzman Personel
120 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Kişisel Verilerin KullanımıGizlilik Politikası
Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul0850 4 20 20 20

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.