LTT 56 - Gıda Duyarlılığı (Intoleransı) Testi

Bazı besin maddeleri zaman içinde bağışıklık hücrelerinde duyarlılık yaratarak TİP IV Alerji'ye neden olabilir.

Detaylı Bilgi Almak İçin Hemen Arama Talebi Oluşturun!
Arama talebiniz başarılı bir şekilde gönderilmiştir. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. İlginiz için teşekkür ederiz.
Danışma Hattı : 444 6 522 (Hafta içi 08:00 - 18:00 / Cts 08:00 - 14:00)
LTT-56 Gıda Duyarlılığı (Intoleransı) Testi Nedir?
Bazı besin maddeleri zaman içinde bağışıklık hücrelerinde duyarlılık yaratarak hücresel tip alerjik reaksiyon (Tip IV alerji-aşırı duyarlılık)’a neden olabilir.
Her gün aldığımız gıdalar zaman içinde vücudumuzda hücresel duyarlılık yaratarak istenmeyen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Sebebini bilmediğimiz bağırsak problemleri, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, depresyon, kas-eklem ağrıları, ciltte döküntü gibi günümüzde yaygın rastlanan şikayetlerin nedeni olabilir.

Gecikmiş tip alerji olarak da bilinen hücresel tip alerjilerde belirtiler genel olarak alerjen ile temastan 1-2 gün sonra veya daha geç ortaya çıkar. Bu nedenle besin ile şikayetler arasında bağlantı kurmak zordur.
LTT (Lenfosit Transformasyon Test) Nedir?
LTT, gıdalar, metaller ve çeşitli alerjenlere karşı gelişen Tip IV alerji (aşırı duyarlılık) tanısında kullanılan bilimsel olarak kabul edilmiş ve onaylanmış bir laboratuvar testidir.
SYNEVO-IMD Berlin Özel İmmünoloji Laboratuvarında (Labor für Spezielle Immunologie) Prof. Rüdiger von Baehr tarafından geliştirilen bu yöntem 2000 yılından beri Almanya’da Tip IV alerji tanısında yaygın olarak kullanılmaktadır.
LTT Nasıl Uygulanır?
LTT için hastadan özel tüplere kan örneği alınır.

Pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 12.00’ye kadar örnek alınmalıdır. Hastanın aç olması gerekmez. 2 hafta gibi bir süre içinde sonuçlar hazır edilir.

Laboratuvarda kan içerisindeki bağışıklık hücreleri (T lenfositler) ayrılarak uygun koşullar altında mikrokültür teknikleri ile çoğaltılmakta ve spesifik antijen (şüpheli gıdalar, metaller vb.) ile teması sağlanmaktadır. Ortamda daha önce alerjene hassaslaşmış lenfositler bulunuyorsa lenfosit proliferasyonunda artış görülmektedir. Spesifik T lenfositlerinin proliferasyonu, bölünen lenfositlerin DNA’sına radyoaktif timidin (3H-Timidin) entegrasyonu yapılarak takip edilmektedir.
Gıda Alerjileri Nasıl Gelişir?
Toplumda gıda alerjileri sıklığının % 50 arttığı görülmektedir.

Endişe verici bu durumdan genetiği ile oynanmış gıdalar, gıda katkı maddeleri, boyalar, toksinler, kimyasallar ve metaller sorumlu tutulmaktadır. Özellikle alerjik genetik yatkınlık ve stres ile bu faktörler birararaya geldiğinde gıdalara karşı bağışıklık sisteminin aşırı yanıtı-duyarlaşma gelişmektedir.

Bağırsakların besinlerin sindirimi ve emilimi dışında önemli bir fonksiyonu da savunma sistemidir. Vücudu koruyan bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70’i bağırsakta bulunur. Aynı zamanda bağırsak yüzeyi biyofilm denen yararlı bakterilerden oluşan koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Alınan gıdalar sindirildiğinde yararlı olan besin maddeleri, vitaminler ve mineraller bağırsaktan emilirken, yabancı maddeler, toksinler, mikroplar bağırsak bariyeri ve bağışıklık hücreleri tarafından dışarı atılır, yok edilir. Fakat alerjenlere maruziyet devam ederse bağırsak bariyerinin ve bağışıklık hücrelerinin direnci kırılır, bağırsaklar aşırı geçirgen hale gelir ve bağışıklık hücrelerinin yanıtı bozulur. “Aşırı geçirgen bağırsak sendromu” denen bu durumda bağışıklık hücreleri daha önce tolerans gösterdiği birçok besine karşı aşırı reaksiyon-duyarlaşma gösterirken, yabancı maddelerin vücuda girişine de engel olamaz. Bağırsakta inflamasyon (bağışıklık sisteminin iltihabi reaksiyonu) gelişir, tüm vücudu etkiler ve zaman içinde otoimmün hastalıklar, romatizmal hastalıklar gelişmeye başlar.

Günümüzde her beş kişiden biri gıda alerjisinden şikayet etmektedir.
Gıda Alerjilerinin Nedenleri Nelerdir?
  • Bağırsak bütünlüğünün bozulması (Aşırı geçirgen bağırsak)
  • Bazı gıdaların protein içeriğinin antijenik özellikte olması (örn: Buğday proteini Gluten)
  • Gıdaların tam sindirilmemesi
  • Gıda katkı maddeleri
  • Besinler ile alınan metaller
  • Stres
  • Alerjik genetik yapı
  • Aynı anda birkaç farklı alerjik yiyeceğin alımı
Gıda Alerjilerinin Nedenleri Nelerdir?
  • Hazımsızlık, şişkinlik, bağırsak problemleri
  • Ciltte döküntü, kaşıntı, kızarıklık
  • Baş ağrısı, migren
  • Yorgunluk, halsizlik (kronik yorgunluk sendromu)
  • Depresyon
  • Fibromiyalji (Kas ağrıları)
Nikel içeren gıdalar alerji sebebi olabilir!
Sistemik nikel alerjisi özel bir “gıda alerji” türüdür.
Almanya’da yaklaşık olarak kadınların %17’si ve erkeklerin %8’i nikele karşı Tip IV alerjiye sahiptir. Hem takılar nedeni ile deriyle temas, hem de gıdada bulunan ve bağırsak aracılığıyla emilen nikele karşı alerjik reaksiyon görülmektedir.

Etkilenen hastaların yaklaşık %30’unda besinler yolu ile nikel alımı tespit edilmiştir. Çikolata, fındık, işlenmiş etler, meyvelerin kabukları, bazı sebze çeşitleri, deniz kabukluları ve mutfakta kullandığımız kaplar nikel alerjisinden sorumlu tutulmaktadır. Araştırmalar toplumumuzda cilt reaksiyonları, egzema, döküntü, romatizma, otoimmün hastalıklar ve kronik yorgunluk sendromu gibi kronik iltihabi hastalıkların semptomlarında artış olduğunu göstermekte ve nikel suçlanan etkenler arasında gösterilmektedir.

Bu yüzden nikel LTT 56 gıda alerji testine dahil edilmiştir.
LTT 56 Gıda Alerji Testi
Gıda alerjilerinin yaklaşık olarak %96’sından sorumlu olan 55 gıda ve nikele karşı gelişmiş Tip IV aşırı duyarlılık reaksiyonu ölçülür.
LTT 56 Gıda Alerji Test İçeriği
  • Yumurta, Yumurta akı, Yumurta beyazı
  • İnek sütü, Alfa-laktoglobulin, Beta-laktoglobulin, Kazein
  • Buğday, Çavdar, Arpa, Yulaf, Kavuzlu buğday, Soya, Mısır, Pirinç,
  • Havuç, Patates, Kereviz, Ispanak, Domates, Patlıcan, Karnıbahar, Bezelye, Soğan, Sarımsak
  • Kırmızıbiber, Karabiber, Tarçın, Vanilya, Kişniş
  • Çilek, Elma, Şeftali, Portakal, Mandalina, Limon, Kivi, Muz
  • Ton Balığı, Somon, Sardalya, Mezgit balığı, Alabalık, Karides
  • Sığır eti, Koyun eti, Tavuk eti, Hindi eti
  • Fındık, Fıstık, Ceviz, Badem, Antep fıstığı
  • Kahve, Siyah çay
  • Ekmek Mayası
  • Nikel
LTT ile gıda alerjisi tespit edilir ise ne yapılmalı?
Bu gıdalar belli bir süre diyetten çıkarılarak bağışıklık hücrelerinin bu alerjeni unutması sağlanır ve daha sonra kontrollü kullanımı önerilir.
Yüksek Standartlarda Kalite Akreditasyonu
Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
10 Avrupa
Ülkesi
83 Laboratuvar
Merkezi
4.100 Uzman Personel
94 Milyon Toplam Yıllık Test
E-Posta Bülteni

E-Bültenimize üye olarak, gelişmelerden, kampanyalardan ve bizden haberdar olabilirsiniz.

Sizi Dinliyoruz...

Kaptanpaşa Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No:73 K:4 PK.34384 Okmeydanı, Şişli / İstanbul444 6 522

Takip Edin

© 2015 Synevo Laboratuvarları | Tüm Hakları Saklıdır.
İstanbul Laboratuvarları Ticaret A.Ş.
Sitemizde yer alan konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez.